Problemele menstruatiei

Cititoarele CSID se confrunta cu probleme tipic feminine: dureri menstruale, intarzieri si dereglari ale ciclului. Care sunt raspunsurile? Oana le-a gasit!
  • Publicat:
Problemele menstruatiei
Problemele menstruatiei

Cititoarele CSID se confrunta cu probleme tipic feminine: dureri menstruale, intarzieri si dereglari ale ciclului. Care sunt raspunsurile? Oana le-a gasit!

Dilema

„Am 18 ani si am o intrebare. Mi-a intarziat ciclul menstrual 2 saptamani deja. Mi-am facut un test de sarcina si nu sunt insarcinata. Ce altceva poate sa fie? Mentionez ca nu ma doare nimic, ma simt normal. Multumesc anticipat pentru raspuns!”

Testul de sarcina trebuie repetat la un cabinet specializat de ginecologie. In plus, ar trebui sa faci o ecografie transvaginala si un consult clinic de specialitate.

Dureri menstruale

„De cateva luni in prima si a doua zi de menstruatie am niste dureri ingrozitoare, nici nu ma pot ridica din pat. Care este cauza? Mai am o problema: de aproximativ o luna, in timpul contactului sexual, am unele dureri si usturimi. Si partenerul mi-a spus ca simte un disconfort in timpul actului. Lui i-a aparut si o iritatie pe capul penisului. Mentionez ca am acelasi partener de 3 ani. Am sesizat ca si secretia mea are un miros ciudat si are o culoare mai albicioasa. Ce sfaturi ne dati? Va multumesc.”

Este evident o suferinta a aparatului genital, mergi la un cabinet de profil, cu trimitere de la medicul de familie pentru efectuarea unei culturi si antibiograme pe baza secretiei vaginale. Pentru asta e necesar sa nu efectuezi spalaturi intravaginale cu 24 de ore inainte de prelevare.

Simptome ale menopauzei?

„Am 46 ani. In lunile februarie si septembrie anul acesta, am avut menstruatie de doua ori: in februarie, pe 1 si 22, iar in septembrie pe 8 si 28. Este vreo problema? In preajma ovulatiei si pana la menstruatie ma dor sanii foarte tare. Este normal? De asemenea, simt un usor disconfort vaginal, durere usoara cateva zile dupa un raport sexual. Ma apropii de menopauza?”

Nu trebuie sa va speriati sau suparati, dar da, intr-adevar, traiti perioada de premenopauza si cu siguranta ciclul se rareste. Nu se stie cand se va instala menopauza, depinde si cum s-a intamplat in cazul altor doamne din familie: mama, bunica, sora mai mare etc. Sfatul meu este sa va duceti la un endocrinolog ca sa vedeti cum stati cu hormonii, dar si la un ginecolog, fiindca pe acest fond pot aparea si afectiuni ale caror simptome se pun gresit pe seama instalarii menopauzei.

Menstruatie dereglata

„Am 45 de ani, am suferit acum 2 ani o interventie chirurgicala in urma careia mi s-a extirpat trompa din partea dreapta. De atunci, mi s-a dereglat ciclul: uneori aveam, alteori nu. Acum simt un disconfort fara sa am ciclu, ci doar o secretie care dureaza de 2 saptamani. Nu mai am ciclu cam din iulie, ce ar putea fi? Va multumesc pentru raspuns.”

Sunt modificari specifice premenopauzei, dar si faptului ca functioneaza doar trompa existenta si conduce ovulul produs de ovarul stang. Monitorizati ecografic activitatea acestora. Multa sanatate!

Citeste si: De ce nu ar trebui sa te sperie menstruatia cu „cheaguri”?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Reguli noi pentru combaterea stresului
Reguli noi pentru combaterea stresului
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”