Pneumonia la copii: simptome şi tratament

A venit sezonul rece în care creşte numărul copiilor care fac bronşite, bronşiolite şi pneumonii. Dac vrei să ştii mai multe despre pneumone, citeşte următorul articol.
  • Publicat:
Pneumonia la copii: simptome şi tratament

Pneumonia este o infecţie care apare la unul sau ambii plămâni şi se mai întâlneşte sub denumirea de infecţie toracică. Pneumonia la copii poate fi cauzată de viruşi sau de bacterii. Din cauza infecţiei, căile respiratorii mici din plămâni devin umflate şi produc mai mult mucus. Mucusul blochează căile respiratorii şi reduce cantitatea de oxigen care poate pătrunde în organism. Află informaţii esenţiale despre pneumonie şi despre cum poţi trata micuţul tău, în cazul în care se confruntă cu ea!

Pneumonia apare adesea după o altă infecţie respiratorie, cum ar fi o răceală. Uneori pot apărea complicaţii asociate cu pneumonia, dar acestea nu sunt frecvente, iar medicul are datoria de a monitoriza copilul, astfel încât să nu dezvolte complicaţii!

Pneumonia la copii: semne şi simptome

Semnele şi simptomele pneumoniei variază în funcţie de vârsta copilului tău şi de cauza pneumoniei. Copiii manifestă adesea una sau mai multe dintre următoarele simptome:

febră mare
• respiraţie rapidă şi / sau dificilă – respiraţia copilului tău va deveni o muncă grea şi poţi observa acest lucru cu uşurinţă. Îl poţi observa chinuindu-se să respire şi confruntându-se cu fel de fel de dificultăţi în acest sens
• tuse
• iritabilitate sau oboseală mult mai ridicată decât în zilele obişnuite
• durere în piept, mai ales atunci când tuşeşte
• dureri abdominale (burtă) sau dureri ale corpului în general, la tuse dar nu numai

Când ar fi bine să consulţi un doctor?

Ar trebui consulţi medicul de îndată ce suspectezi faptul că micuţul tău ar putea suferi de pneumonie. De regulă, copilul nu va avea nevoie de teste, dar uneori se poate recomanda un test de sânge sau o radiografie pentru a ajuta la diagnosticarea pneumoniei cât mai corect.

Pneumonia la copii: tratament

Pneumonia bacteriană

Dacă pneumonia copilului tău este cauzată de bacterii, îi vor fi cu siguranţă prescrise antibiotice. În cazuri uşoare de pneumonie bacteriană, aceste medicamente pot fi administrate pe cale bucală, chiar la domiciliu. Copiii cu pneumonie bacteriană îşi îmbunătăţesc de obicei condiţia în aproximativ 48 de ore de la iniţierea tratamentului cu antibiotice. Este foarte important să finalizezi întregul curs de antibiotice, chiar dacă micuţul pare că se simte mult mai bine. Tratamentul va continua timp de 7 până la 10 zile. Copilul tău poate continua să tuşească pentru o perioadă de până la trei săptămâni după tratament, dar acest lucru nu este de îngrijorat în cazul în care condiţia lor este vizibil îmbunătăţită din toate celelalte puncte de vedere.

Copiii care suferă de pneumonie bacteriană acută pot fi trataţi în spital pentru antibiotice administrate intravenos. Unii copii pot avea nevoie de asemenea de oxigen sau de lichide suplimentare.

Pneumonia virală

Virusul pneumonic nu este de obicei atât de sever precum pneumonia bacteriană. Cu toate acestea, recuperarea poate fi mai lentă, timp de până la patru săptămâni. Antibioticele nu vindecă viruşii şi nici nu sunt administrate pentru pneumonie virală.

Cum avem grijă de copil, acasă?

Imediat după consultul medical de specialitate, este important să ştii că poţi avea grijă de copilul tău chiar la tine acasă.

• Copilul va avea nevoie de multă odihnă.
• Este important să îi oferi copilului o multitudine de fluide frecvent, pentru a preveni deshidratarea.
• Majoritatea copiilor refuză să mănânce atunci când au pneumonie. Aceasta nu este o problemă, atâta timp cât consumă cu sfinţenie fluide.
• Urmează instrucţiunile medicului pentru administrarea antibioticelor, doar în cazul în care au fost prescrise.
• Dacă cel mic are dureri toracice sau febră şi se simte foarte rău, poate avea nevoie un medicament care să îi uşureze durerea, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul. Nu administa ibuprofen copiilor sub 3 luni sau copiilor deshidrataţi. Nu administra niciodată aspirină copiilor!
• Nu administra medicamente pentru tuse. Nu ajută copiii cu pneumonie.
• Nu permite nimănui să fumeze în casă sau în jurul copilului.
• Trebuie să te întorci la medic în cazul în care copilul are pneumonie şi:

– respiraţia devine mai dificilă, sau  dezvoltă un zgomot atunci când respiră
– devin mai somnoroşi sau sunt foarte greu de trezit
– încep să experimenteze vărsături şi nu pot bea prea mult lichid

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”