Pierderea sarcinii

Pierderea unei sarcini inseamna imposibilitatea de a da nastere unui produs de conceptie viabil. De obicei survine inaintea celei de-a douazecea saptamana de gestatie si se mai numeste si avort spontan.
  • Publicat:
Pierderea sarcinii
Pierderea sarcinii

Pierderea unei sarcini inseamna imposibilitatea de a da nastere unui produs de conceptie viabil. De obicei survine inaintea celei de-a douazecea saptamana de gestatie si se mai numeste si avort spontan.

Se pare ca pana la 50% dintre sarcini se termina in mod tragic prin pierderea fatului, de multe ori fara ca femeia sa stie macar ca este insarcinata. Dintre sarcinile diagnosticate, aproximativ 15 procente reprezinta avorturi spontane sau pierderi de sarcina in ultimul trimestru. Insa, peste 80% dintre cazurile de avort spontan survin in primele trei luni de viata a fatului.

Care sunt simptomele?

Simptomele care semnaleaza o pierdere de sarcina sau un acort spontan, sunt:

– sangerare usoara care apoi devine abundenta
– crampe
– durere abdominala
– febra
– slabiciune generalizata
–  varsaturi
* dureri de spate

Daca ai vreunul dintre simptomele amintite mai sus, mergi de urgenta si consulta un medic ginecolog! Acesta iti va spune ce trebuie sa faci mai departe, va hotari in ce masura ai nevoie de spitalizare sau nu.

Ce anume cauzeaza avortul spontan?
Majoritatea pierderilor de sarcina survin in primul trimestru si sunt cauzate de diverse anomalii cromozomiale ale fatului. Cromozomii sunt structuri micromoleculare situate in interiorul celulei, structuri care contin gene.

Genele sunt responsabile de determinarea culorii parului, a inaltimii, a sexului sau a culorii ochilor. Este important de stiut ca majoritatea anomaliilor cromozomiale apar independent de zestrea genetica cu care contribuie parintii. Cauzele sunt variate. Dintre aceastea, amintim:

– infectiile
– expunerea la diversi factori de risc la locul de munca (nivel ridicat de radiatii sau intoxicare cu diversi agenti chimici nocivi)
– tulburari hormonale
– anomalii de morfologie a uterului
– cervix nefunctional (care se deschide pea devreme, de cele mai multe ori chiar in timpul sarcinii, fara semne de durere sau travaliu)
– factori care tin de stilul fiecarui de viata, cuma r fi fumatul, consumul de alcool sau de droguri
– diverse tulburari ale sistemului imunitar, printre care si afectiunea numita lupus
– boli renale
– afectiuni cardiace
– diabet, in cazul in care acesta nu a fost tinut sub observatie medicala de specialitate
– boli tiroidiene
– expunerea la radiatii
– unele medicamente
– malnutritie severa

Un alt factor de risc atunci cand vine vorba despre avort spontan este varsta. Sansele de a pierde sarcina se dubleaza la femeile cu varste de peste 40 de ani.

Cum se diagnosticheaza si trateaza avortul spontan?
Medicul specialist va dispune examinarea pelviana si testarea cu ultrasunete in scopul de a stabili cu exactitate masura in care este vorba despre un avort spontan sau nu. Daca expulzarea fatului s-a produs in intregime, si uterul este total golit, nu este nevoie de tratament ulterior.

Ocazional insa, se intampla sa mai ramana mici portiuni din sarcina esuata in uter, motiv pentru care este nevoie de drenarea tesutului restant. Aceasta implica o procedura destul de simpla, prin care cervixul este dilatat in mod artifical, permitand astfel interventia de curatare.

Exista si tratament medicamentos care sileste organismul sa expulzeze resturile ramase in urma sarcinii esuate. In cazul in care avortul spontan nu a fost confirmat, dar femeia a resimtit simptomele aferente, se recomanda repaus si chiar internarea pacientei in ziua respectiva.

In acest timp, se vor efectua teste prin care se va incerca determinarea cantitatii de hormoni specifici. Cand se opreste sangerarea, femeia poate reveni la ritmul obisnuit de dinaintea spitalizarii. Daca se constata ca uterul nu este functional, deci marit, se poate interveni in scopul inchiderii acestuia.

In cazul in care grupa sanguina a femeii prezinta Rh negativ si cea a partenerului Rh pozitiv, medicul ar putea prescrie administrarea pe perioada sarcinii a unui produs pe baza de globulina Rh imuna (Rhogam). Acesta  va impiedica aparitia anticorpilor care ar putea vatama fatul.

Pentru femeile care au suferit doua avorturi spontane consecutive, exista tratamente complexe, insotite de cele mai multe ori de analize sanguine si genetice amanuntite.

Cum recunosc un avort spontan?

Micile scurgeri sangerii si disconfortul local reprezinta principalele semne care pot fi detectate. Daca insa femeia sangereaza abundent, are febra, frisoane si dureri, este bine ca aceasta sa mearga urgent la medic, deoarece este posibil sa se fi instalat vreo infectie.

Pot ramane insarcinata la scurt timp dupa o pieredere de sarcina?
Da. Cel putin 85% dintre femeile care au pierdut in acest fel un fat, pot ramane insarcinate si pot naste copii sanatosi dupa. Un avort spontan nu inseamna neaparat o tulburare a fertilitatii. Unele femei insa, pierd mai mult de 3 sarcini la rand, caz in care trebuie sa renunte sa mai incerce sa conceapa, si sa consulte un medic cat mai curand.

De multe ori, afectiunile lor necesita tratamente de fertilizare, tratamente care se dovedesc a fi unica sansa de a duce sarcina pana la capat.

Dupa avortul spontan, este nevoie sa treaca o anumita perioada de timp pana la urmatoarea sarcina. In functie de recomandaruile medicului, aceasta perioada dureaza de la o luna pana la trei luni de asteptare. Pentr a preveni aparitia unui alt episod de acest fel, se recomabnda administrarea de progesteron.

Nevoia de recuperare in urma traumei cauzate de pierederea sarcinii este atat fizica, cat si psihica. Consilierea psihologica este recomandata in majoritatea cazurilor, insa sprijinul familiei si a partenerului este crucial.

Cum se poate preveni avortul spontan?
Nu se poate preveni. De aceea se numeste avort spontan. Este cauzat de o lipsa de normalitate in dezvoltarea uterina a fatului, iar urmarea este sinuoasa. Vizitele regulate la ginecolog si lipsa exceselor ar putea mari sansele de a avea o sarcina reusita, insa factorii implicati sunt nenumarati si mereu altii, astfel ca nu exista garantii.
 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Obiceiuri pentru o viata sanatoasa
Obiceiuri pentru o viata sanatoasa
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”