Obezitatea creste riscul de cancer pancreatic

Femeile obeze, cu acumulari de grasime in special in jurul taliei, prezinta cu 70% mai multe riscuri de a dezvolta cancer pancreatic, potrivit unui studiu derulat de Sweden's Karolinska Institute.
  • Publicat:
Obezitatea creste riscul de cancer pancreatic
Obezitatea creste riscul de cancer pancreatic

Femeile obeze, cu acumulari de grasime in special in jurul taliei, prezinta cu 70% mai multe riscuri de a dezvolta cancer pancreatic, potrivit unui studiu derulat de Sweden’s Karolinska Institute.

"Am descoperit ca riscul aparitiei cancerului pancreatic a crescut semnificativ in cazul femeilor obeze aflate in postmenopauza si care au o circumferinta mare a taliei", a explicat doctorul Juhua Luo, coordonatorul studiului.

Printre cele mai frecvente cauze ale cancerului pancreatic la femei se numara pancreatita cronica si fumatul. Studiile atesta faptul ca obezitatea favorizeaza aparitia cancerului pancreatic prin influentarea nivelului de insulina. In aceste conditii, nu este exclus ca si diabetul sa aiba un rol in aparitia acestui tip de cancer.

Tu cate kg ai?

In clasamentul celor mai periculoase forme de cancer cu evolutie fatala pentru pacient, cancerul pancreatic se afla pe locul cinci. Din pacate, boala este descoperita cel mai adesea in stadii avansate, cand s-a raspandit deja in tot organismul, iar sansele de supravietuire sunt minime. Conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, rata de supravietuire este mai mica de 5%.

De retinut, ca pe langa cancerul pancreatic, obezitatea creste riscul de cancer de san si colon sau afectiuni cardiace.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân