Nu ignorati intepaturile de tantar!

Dupa intepatura, cea care pro­duce disconfort este manca­ri­mea care apare aproape ins­tantaneu. Daca agresati locul tocmai din cauza mancarimii, riscati sa rupeti pielea si sa o suprainfectati.
  • Publicat:
Nu ignorati intepaturile de tantar!
Nu ignorati intepaturile de tantar!

Din prisma bolilor transmisibile, tantarii nu mai sunt un pericol real decat in tarile exotice unde raspandesc malaria. Cu toate acestea, spray-ul impotriva lor nu este un moft, mai ales ca tantarul inteapa de mai multe ori in acelasi loc si poate provoca o reactie uneori severa.

De foarte putine ori veti simti o intepatura de tantar. Cea care provoaca mancarime, dar si roseata si umflarea pielii este… saliva femelei de tantar. Numai aceasta musca, niciodata si masculul.

O femela-tantar poate intepa de mai multe ori in acelasi loc. Din acest motiv, in special seara, este de preferat sa evitati sa stati langa lacuri, mlastini, in delta, in gradini de zarzavat, adica locurile unde femelele prefera sa isi depuna ouale.

Posibilitatea sa intrati in contact cu minusculele vietati in astfel de locuri este de aproape 100%.

Nu agresati intepatura!

Dupa intepatura, cea care pro­duce disconfort este manca­ri­mea care apare aproape ins­tantaneu. Daca agresati locul tocmai din cauza mancarimii, riscati sa rupeti pielea si sa o suprainfectati.

Acesta este mo­tivul pentru care, imediat du­pa ce ati fost muscati de tantar, este important sa aplicati pe leziune un tampon cu de­zin­fectant. Daca nu aveti la in­de­mana o astfel de solutie, spa­lati locul cu apa rece si sa­pun, inclusiv pentru calmarea sen­za­tiei deranjante.

Aceste ma­suri de precautie sunt obli­ga­torii pentru copii, mai ales pentru cei mici care nu inte­le­g ca nu trebuie sa-si agre­seze suplimentar locul unde s-a produs intepatura.

Daca insa micutul a fost muscat si si-a agresat repetat leziunea, e re­co­mandabil ca seara sa ii pu­neti un supozitor cu paracetamol.

Cand tantarii va trimit direct la spital

De obicei, muscaturile de tan­tar nu va pun sanatatea in pe­ri­col, ci doar sunt extrem de de­ranjante. Insa se poate ajun­ge la situatii delicate daca tan­ta­rul reuseste sa va intepe in lim­ba, deoarece aceasta se poate umfla extrem de tare si chiar pana la a ajunge in imposi­bi­li­ta­tea sa respirati.

De aceea, da­ca muscatura este pe acest or­gan, e de preferat sa mergeti la spital. De asemenea, inte­pa­tura la nivelul globilor oculari poate provoca infectii, unele chiar severe. Un alt caz in care se impune sa ajungeti la spital este reactia alergica la inte­pa­tu­ra de tantar.

Daca aceasta provoaca dificultati de a in­ghi­ti sau de a respira e nece­sar sa apelati la serviciile de urgenta pentru ca poate fi vorba de o reactie alergica severa.

Citeste si Probleme de la prietenii cu labute
              Curatenia de primavara

Foto: RED DOT

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”