Avertisment OMS: Gonoreea a devenit foarte dificil de tratat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că gonoreea, boala cu transmitere sexuală, a devenit mult mai greu de tratat.
  • Publicat:
Avertisment OMS: Gonoreea a devenit foarte dificil de tratat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că gonoreea, boala cu transmitere sexuală, a devenit mult mai greu de tratat.

Printre recomandările oficialităţilor din OMS se numără renunţarea la tratamentele cu Chinolone, un tip de antibiotice la care infecţia este tot mai rezistentă. Pentru prima dată organizaţia şi-a expus recomandările pentru momentul în care niciun medicament nu va mai funcţiona, notează Descoperă.

Gonoreea este produsă de bacteria Neisseria gonorrhoeae şi afectează 78 de milioane de oameni în fiecare an. Deşi boala este asimptomatică, bacteria poate provoca dureri genitale şi poate duce către infertilitate şi infecţia creierului şi a inimii dacă rămâne netratată. Membrii organizaţiei au recomandat în 2003 tratarea infecţiei cu Chinolone, dar în ultima perioadă au apărut noi tulpini de-a lungul globului, afirmă Teodora Wi, membră a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Departamentul Sănătăţii Reproductive şi Cercetare din Geneva, Elveţia. Un alt tip de medicamente numite Cefalosporine vor reprezenta primul tratament pentru această infecţie.

Multe ţări şi-au schimbat schema de tratament cu mulţi ani în urmă, bazându-se pe informaţii proprii.

Însă standardele Organizaţiei se aplică la nivel global fiind importante pentru ţările cu venituri scăzute care nu pot investi în medicamente ce nu funcţionează. ,,Imaginaţi-vă că ţările din Africa cumpără Chinolone, însă boala este rezistentă la ele,” a declarat Wi.

Cefalosporinele includ un medicament numit ceftriaxonă, acestea au anumite efecte negative. Aproximativ 56 de ţări au declarat că noile tulpini ale gonoreei au o sensibilitate scăzută la ceftriaxonă alte 10 ţări au declarat că niciun medicament din prezent nu a ameliorat boala. ,,Riscăm să pierdem şi ultimul medicament eficient al gonoreei,” a declarat Vanessa Allen, medic în microbiologie de la Public Health Ontario din Toronto, Canada.

Chiar dacă tratamentul cu Cefalosporine nu va fi eficient, doctorii mai au câteva opţiuni. În noua grilă de tratament este sugerată combinarea anumitor medicamente, inclusiv a celor mai vechi precum gentamicina şi spectinomicina. Organizaţia doreşte să creeze noi medicamente pentru tratarea gonoreei. Wi a declarat ,,În cinci ani trebuie să realizăm un nou medicament”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”