Ţigările electronice ar putea fi mai periculoase decât fumatul tradiţional

Aerosolii inhalaţi din ţigările electronice conţin cantităţi foarte mari de plumb, crom, mangan şi nichel. Şi acesta este doar unul dintre motivele pentru care sunt mai periculoase decât fumatul clasic.
  • Publicat:
Ţigările electronice ar putea fi mai periculoase decât fumatul tradiţional

Cantităţi semnificative de plumb şi alte metale toxice care provin din componentele supraîncălzite ale ţigării electronice îşi pot face drum până în plămâni, cu ajutorul aerosolilor inhalaţi.

Cercetătorii de la Johns Hopkins University’s Bloomberg School of Public Health au studiat 56 de astfel de dispozitive, descoperind că acestea generează aerosoli cu niveluri însemnate de plumb, crom, mangan şi/sau nichel.

Inhalarea periodică a acestor metale este asociată cu afecţiuni la plămâni, ficat, dar şi afecţiuni ale sistemelor imunitar şi cardiovascular. De asemenea, metalele toxice pot duce şi la apariţia diverselor tipuri de cancer, scrie Futurity.

Cel puţin în Statele Unite, studiul are o miză importantă, întrucât Food and Drug Administration are autoritatea de a reglementa utilizarea ţigărilor electronice, iar o expunere la niveluri dăunătoare de metale toxice este cu siguranţă o bilă neagră importantă care poate duce chiar şi la interzicerea lor.

O astfel de activitate vine de obicei ca o alternativă la fumat şi este populară în rândul adolescenţilor. Se crede de multe ori că este mai sănătos decât fumatul tradiţional, dar în ultimii ani dovezile împotriva inhalării vaporilor devin din ce în ce mai numeroase. Studiile recente au mai arătat, printre altele, că lichidul din ţigări electronice poate conţine arome şi alte chimicale dăunătoare pentru organism.

În cadrul noului studiu, savanţii au recrutat 56 de participanţi ale căror dispozitive au fost supuse onor serii de teste asupra lichidelor, aerosolilor generaţi şi a componentelor acestora. Au descoperit că metalele proveneau din componentele încălzite – care ajută la încălzirea lichidului pentru a-l transforma în vapori. Aproape 50% dintre mostrele de aerosol aveau concentraţii mai mari de plumb decât limita admisă de Environmental Protection Agency. În mod similar, concentraţiile în aerosol de nichel, crom şi mangan se apropiau sau depăşeau limitele.

Citeşte mai multe despre acest subiect pe descopera.ro

Foto. 123rf.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Aspirina scade riscul de moarte timpurie
Aspirina scade riscul de moarte timpurie
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”