Sucul de fructe, nerecomandat copiilor sub 1 an

Copiii sub un an nu ar trebui să consume sucuri de fructe decât dacă pediatrul recomandă acest lucru!
  • Publicat:
Sucul de fructe, nerecomandat copiilor sub 1 an

Copiii sub un an nu ar trebui să consume sucuri de fructe decât dacă pediatrul recomandă acest lucru, scrie CNN.

Potrivit unui raport recent al Academiei Americane de Pediatrie, sucurile de fructe consumate la vârste foarte mici pot contribui la apariţia obezităţii infantile, dar fac rău şi danturii copiilor.

„Sucurile de fructe nu sunt necesare la copiii sub un an. În schimb, este importantă alăptarea la această categorie de vârstă, care joacă un rol esenţial în buna dezvoltare a copilului”, spune dr. Steven Abrams, preşedinte al departamentului de pediatrie de la Unviersitatea Texas. 

Copiii şi adolescenţii continuă să fie principalii consumatori de sucuri de fructe şi băuturi carbogazoase îndulcite, iar ratele crescute de obezitate pot fi legate şi de acest aspect.

Sucurile naturale, aparent sănătoase, conţin foarte multe calorii şi fructoză, iar copiii dezvoltă o dependenţă de acestea, refuzând să mai consume apă. Astfel, şi dantura are de suferit, ca urmare a acizilor care atacă smalţul dinţilor şi favorizează apariţia cariilor.

Pe de altă parte, copiii între 1 şi 3 ani au voie să consume sucuri naturale de fructe şi chiar le sunt recomandate, dar cu moderaţie: nu mai mult de 120 de mililitri! 

Iată şi recomandările pentru celelalte categorii de vârstă în ceea ce priveşte consumul de sucuri de fructe:

– copii între 4 şi 6 ani – între 120 şi 180 mililitri de suc

– copii între 7 şi 18 ani – nu mai mult de 230 mililitri de suc

De asemenea, specialiştii le recomandă părinţilor să nu le dea copiilor suc de fructe nepasteurizat (în special de struguri) atunci când le sunt administrate diverse medicamente cu ibuprofen, warfarină, fluvastină, deoarece există riscul ca efectele acestora să fie diminuate.

„Consumul excesiv de suc de fructe poate duce la deshidratare şi diaree. Încurajăm consumul fructului ca atare, nu sucul”, spune dr. Abrams. 

Fibrele din fructe nu se păstrează în suc, deci aceste băuturi nu ţin de foame, ba mai mult stimulează foarte mult pofta de mâncare.

„Atunci când consumăm suc, de fapt aducem organismului foarte mult zahăr şi calorii în formă lichidă”, spune dr. Sharon Zarabi, nutriţionist la Lenox Hill Hospital din New York City.

Pediatrii recomandă sucurile de fructe, în special de prune sau de mere, doar în cazul în care micuţul este constipat. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”