STUDIU: Românii îşi curăţă proteza dentară cu oţet şi înălbitor de rufe

Un nou studiu internaţional realizat în şase ţări pe un eşantion de peste 2800 de persoane care poartă proteză dentară totală sau parţială arată că acestea au obiceiul să îşi cureţe protezele folosind peste 10 metode alternative diferite, precum: pastă de dinţi, înălbitor de uz casnic, detergent pentru vase şi oţet în locul soluţiilor de igienizare specializate.
  • Publicat:
STUDIU: Românii îşi curăţă proteza dentară cu oţet şi înălbitor de rufe

Un nou studiu internaţional realizat în şase ţări  pe un eşantion de peste 2800 de persoane care poartă proteză dentară totală sau parţială arată că acestea au obiceiul să îşi cureţe protezele folosind peste 10 metode alternative diferite, precum: pastă de dinţi, înălbitor de uz casnic, detergent pentru vase şi oţet în locul soluţiilor de igienizare specializate. 

Aceste metode nu numai că nu sunt eficiente împotriva principalelor bacterii şi ciuperci, dar pot chiar deteriora materialul protezei dentare.

Rezultatele studiului au fost anunţate în premieră în cadrul unui simpozion desfăşurat cu susţinerea GSK, la Congresul Asociaţiilor Internaţionale pentru Cercetare în Stomatologie (IADR) din Cape Town, Africa de Sud.

Studiul s-a bazat pe înregistrarea obiceiurilor de curăţare a protezelor dentare ale purtătorilor din cele şase ţări.1 Cercetătorii au concluzionat că cei mai mulţi dintre aceştia îşi curăţă protezele dentare folosind pastă de dinţi obişnuită, urmată de apă, apă de gură şi tablete de curăţare a protezei – fie doar una dintre acestea, fie combinându-le.

Studiul evidenţiază şi alte obiceiuri de igienă necorespunzătoare, precum folosirea săpunului pentru curăţarea protezei dentare, pe lângă diverse tipuri de apă de gură sau doar apă. Totodată, pasta de dinţi obişnuită şi unele tipuri de apă de gură pot deteriora materialul din care este făcută proteza dentară.

Deşi mulţi dintre cei care poartă proteză dentară curăţă proteza dentară cu pastă de dinţi obişnuită, cercetările arată că aceasta nu omoară Candida albicans, o ciupercă care poate cauza purtătorilor de proteze dentare stomatită (afte), precum şi alte bacterii asociate cu halenă sau infecţii ale gingiilor.

Mai mult, studiul arată că 3 din 10 persoane nu au urmat sau nu au primit recomandarea sau sfatul unui expert în igienă dentară referitor la îngrijirea protezei. Totuşi, potrivit unui studiu separat, majoritatea medicilor stomatologi şi a specialiştilor în igiena dentară au declarat că cel mai adesea recomandă pacienţilor soluţiile de curăţare specializate pentru întreţinerea protezelor dentare.

“Şi în România este nevoie de o mai bună informare, pentru că sunt mulţi pacienţi purtători de proteze mobile care nu şi le îngrijesc corespunzător, în ciuda faptului că medicii le recomandă soluţiile moderne de curăţare. La pacienţii români, fie igiena protezei lipseşte, fie o curăţă cu ce au prin casă, din cauză că nu sunt informaţi, nu au posibilităţi materiale sau sunt reticenţi la nou.

Pacienţii trebuie să ştie că obiceiurile greşite şi uneori neaşteptate pe care le aleg pot să le deterioreze proteza în timp sau pot duce la afecţiuni bucale. Proteza se îngrijeşte corespunzător materialului din care este făcută şi nu se foloseşte pasta de dinţi, apa sau săpunul. Sunt pacienţi care odată ce îşi rezolvă situaţia protezei, uită de îndatoririle pe care le au pentru igiena şi întreţinerea acesteia şi a cavităţii bucale. Protezele se curăţă cu tablete de igienizare speciale şi pentru o mai bună menţinere pe câmpul protetic se utilizează ulterior crema adezivă”, a declarat medicul stomatolog Ilie Dorina.

Incidenţa protezelor dentare la grupa de vârstă de 60 de ani este ridicată. Totodată, se estimează că numărul persoanelor care poartă proteză dentară va creşte din ce în ce mai mult, de aceea accesul la informaţii corecte despre utilizarea şi îngrijirea protezelor dentare devine din ce în ce mai important.
La nivel mondial, sunt peste 810 milioane de oameni cu vârsta de peste 60 de ani. Până în anul 2050, numărul acestora va ajunge la 2 miliarde, ceea ce înseamnă 22% din populaţia lumii. 

În România, fenomenul îmbătrânirii populaţiei este din ce în ce mai pronunţat, iar statisticile demografice arată creşterea ponderii populaţiei vârstnice. Cele mai recente date arată că în România sunt 4.448.848 de vârstnici de peste 60 de ani.

Recomandările medicilor privind curăţarea protezei dentare

Cercetările arată că metoda optimă de igienizare a protezei dentare este dată de soluţiile specializate de curăţare – acestea omoară microorganismele dăunătoare de la nivelul cavităţii bucale, fiind delicat cu materialul protezelor.

“Dacă ne concentrăm asupra metodelor de igienizare a protezelor dentare şi asupra populaţiei purtătoare, am putea stabili cu succes un set de recomandări clare şi am putea promova o opinie comună cu privire la cele mai bune practici de îngrijire”, a declarat Dr Sigrid Stiller, Vicepreşedinte R&D Denture Care, GSK.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”