Simţi des nevoia să te scarpini pe faţă? Care sunt cauzele și ce e de făcut

  • Publicat:
Simţi des nevoia să te scarpini pe faţă? Care sunt cauzele și ce e de făcut

Mâncărimile la nivelul feţei sunt foarte deranjante şi greu de ţinut sub control, acestea făcându-şi apariţia în special în sezonul rece. Scăderea temperaturii şi vântul pot usca excesiv pielea de la nivelul feţei, însă există mai multe cauze care pot favoriza apariţia mâncărimilor. Iată care sunt acestea!

Cele mai frecvente cauze ale mâncărimilor de la nivelul feţei

  • Alergiile de sezon
  • Pielea foarte uscată
  • Eczemele
  • Alergiile alimentare sau cele la medicamente
  • Rozaceea

Dacă mâncărimile feţei sunt asociate şi cu umflarea limbii ori a gâtului, dificultăţi de respiraţie sau vărsături, este important să ceri ajutor medical de urgenţă, pentru că acestea sunt semne ale unei reacţii alergice cu efect letal, numită anafilaxie, notează verywell.com.

În cazul în care mâncărimile nu sunt însoţite de astfel de simptome şi sunt cauzate de diverse alergii, poţi apela la antihistaminice, dar ideal ar fi să mergi la un medic care să ţi le recomande pe cele potrivite.

Dacă mâncărimile sunt cauzate de uscarea excesivă a pielii, foloseşte creme şi loţiuni puternic hidratante, dar nu neglija şi aspectul hidratării din interior. Cei doi litri de apă sunt mai mult decât necesari pentru a avea o piele hidratată şi luminoasă.

O altă soluţie este să investeşti într-un umidificator, astfel încât aerul din locuinţa ta să aibă umiditatea optimă, mai ales în sezonul rece.

Dacă mâncărimea persistă şi ai încercat toate soluţiile de mai sus, dar nu au dat niciun rezultat, îţi recomandăm să stabileşti o vizită la medicul de familie, care te poate îndruma spre un specialist ce îţi poate găsi cauza exactă a problemei şi cel mai bun tratament.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”