Şi tu eşti unul dintre cei care „termină” prea repede?

Ejacularea precoce, un subiect pe cât de sensibil, pe atât de tabu în rândul românilor, este dezbătut în cadrul campaniei de conştientizare a acestei afecţiuni, numită “Momentul potrivit nu e doar un simplu moment", a cărei imagine este binecunoscutul prezentator TV Dani Oţil.
  • Publicat:
Şi tu eşti unul dintre cei care „termină” prea repede?

Ejacularea precoce, un subiect pe cât de sensibil, pe atât de tabu în rândul românilor, este dezbătut în cadrul campaniei de conştientizare a acestei afecţiuni, numită sugestiv “Momentul potrivit nu e doar un simplu moment”, a cărei imagine este binecunoscutul prezentator TV Dani Oţil (nudoarunmoment.ro).

Deşi nu este o temă care apare zilnic în peisajul mediatic, precum cancerul, ejacularea precoce este considerată o patologie serioasă la nivel mondial, deoarece  1 din 5 bărbaţi se confruntă cu această problemă cel puţin o dată în viaţă.

Evenimentul de lansare a campaniei a beneficiat de prezenţa unor nume grele din domeniul urologiei. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, Preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, Petrişor Geavlete, Vicepreşedintele Asociaţiei Române de Urologie şi doctorul Cătălin Belinski, Preşedintele Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România au luat cuvântul în cadrul acestei conferinţe de presă.

“Ejacularea precoce este un act reflex perturbat, anormal, care constă în incapacitatea bărbatului de a-şi controla momentul ejaculării care, de regulă, survine la 1-2 minute după penetrarea vaginală” spune Prof Dr. Ioanel Sinescu.

Din păcate, această problemă nu are repercusiuni doar asupra vieţii intime a cuplului, ci şi asupra sănătăţii psihice a celui afectat. Cu timpul apar sentimente de frustrare, de izolare, depresie, anxietate şi de evitare a intimităţii sexuale, precum şi scăderea încrederii în sine.

Ejacularea precoce, spre deosebire de disfuncţia erectilă, afectează aproximativ 25% dintre bărbaţii cu vârste cuprinse între 18-65 de ani. Trebuie menţionat că aceste două patologii nu trebuie confundate: ejacularea precoce constă în erecţie normală dar ejaculare apărută prematur, iar disfuncţia erectilă apare în special la bărbaţiii în vârstă şi constă în inabilitatea de a menţine o erecţie.

Cauzele ejaculării premature nu sunt pe deplin cunoscute, însă există câţiva factori care pot influenţa apariţia acesteia, precum afecţiunile endocrine, hiperexcitabilitatea, sensibilitatea extremă la nivelul penisului sau chiar locaţia unde are loc actul sexual.

Tratamentul ejaculării premature este unul multidisciplinar, constând în tehnici de auto-ajutor,  tehnici comportamentale, aplicarea de anestezice locale (cu recomandarea de a folosi prezervativul, deoarece pot scădea libidoul femeii), administrarea de inhibitori ai serotoninei (care poate creşte cu până la trei ori timpul de ejaculare), neurotomia fibrelor nervului dorsal al penisului (soluţie care nu este însă pusă în practică momentan) şi ultima, dar nu cea din urmă, soluţie este administrarea de medicamente care au în compoziţie substanţa activă numită dapoxetină.

“Dapoxetina a fost aprobată în 2008 şi este considerată singurul medicament eficient pentru tratamentul ejaculării premature.

Aceste pilule se eliberează doar cu prescripţia medicului urolog şi se administrează cu 1-3 ore înaintea actului sexual, ajutând bărbatul să îţi controleze starea de excitaţie în aşa fel încât să poată mări timpul actului sexual iar ambii parteneri să se bucure de orgasm a spus Dr. Cătălin Belinski.

Înainte de a ajunge la tratament, bărbaţii care suferă de ejaculare precoce trebuie să conştientizeze că ceea ce li se întâmplă nu este normal şi că nu este o ruşine să ceară ajutor din partea medicilor. Mentalitatea românească, de tipul „ţara arde iar noi vorbim despre sex”,  lasă, din păcate, această afecţiune să treacă neobservată de multe ori.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân