Riscurile consumului excesiv de carne

Persoanele care mănâncă prea multă carne întâmpină dificultăţi în a ajunge la greutatea dorită. De fapt, un consum ridicat de carne ar putea fi la fel de dăunător pentru talie ca zahărul.
  • Publicat:
Riscurile consumului excesiv de carne

Potrivit unui nou studiu, persoanele care mănâncă prea multă carne întâmpină dificultăţi în a ajunge la greutatea dorită. De fapt, un consum ridicat de carne ar putea fi la fel de dăunător pentru talia ca zahărul.

Probabil ştii deja că proteine conferă saţietate şi ajută la creşterea masei musculare (mai ales după antrenament) ş încerci să ai tot timpul la să cumperi carne de pui, de curcan sau de vită. Însă, potrivit unui nou studiu de la Universitatea de Adelaide consumul ridicat de proteine ar putea explica faptul că  nu reuşeşti să scapi de grăsimea de pe abdomen – în special dacă sursa ta principală de proteine este carnea.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii australieni au analizat preponderenţa obezităţii în 170 de ţări. Astfel, s-a descoperit că ţările cu cele mai mari rate ale obezităţii avea de asemenea cel mai mare consum de zahăr şi de carne. Deşi probabil ştii deja că prea multe dulciuri sunt rele pentru talia ta, este un fapt mai puţin cunoscut că şi prea multe proteine pot avea un efect similar asupra taliei. 

În medie, organismul nostru poate sintetiza aproximativ 30 de grame de proteine în acelaşi moment – cantitatea pe care o are 85 grame de friptură de vită sau 115 grame de piept de pui. Când mănânci prea multe proteine  la o singură masă acestea sunt depozitate ca grăsimi, în timp ce excesul de amino acizi este eliminat.

Să presupunem că mănânci jumătate de porţie de quinoa (113 grame) şi 115 grame de piept de pui. Apoi, bei o canp de lapte. În aceste condiţii, totalul proteinelor consumate va ajunge la 48 de grame! Din acestea 30 de grame vor fi folosite de muşchi, iar excesul de 18 grame va fi transformat şi depozitat sub formă de grăsime. Asta nu înseamă că trebui să mănânci vegan, dar ar trebui să iei în considerare reducerea cantităţii de carne consumată pentru a te asigura că nu consumi mai multe proteine decât are nevoie corpul tău.

Truc! De câteva ori pe săptămână înlocuieşte o porţie de carne din salată cu proteine vegetale precum fasole roşie (7 grame de proteine la 113 grame). Asta înseamă că vei mai avea la dispoziţie 23 de grame pe care le poţi obţine din alte alimente bogate în proteine precum ouăle sau quinoa.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”