Nu lăsa iarna să devină duşmanul sistemului tău digestiv!

Frigul, soarele palid şi zilele scurte predispun la mese copioase chiar şi după Sărbători. În această perioadă, suntem tentaţi să consumăm mai multe grăsimi, mai multe dulciuri şi în general, alimente cu foarte multe calorii, pentru a compensa lipsa de energie şi de bună dispoziţie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Nu lăsa iarna să devină duşmanul sistemului tău digestiv!
Dureri de stomac, greață, vărsături

Frigul, soarele palid şi zilele scurte predispun la mese copioase chiar şi după Sărbători. În această perioadă, suntem tentaţi să consumăm mai multe grăsimi, mai multe dulciuri şi în general, alimente cu foarte multe calorii, pentru a compensa lipsa de energie şi de bună dispoziţie. În plus, temperaturile scăzute fac din sedentarism “sportul” nostru naţional. 

“Aceste obiceiuri periclitează starea de sănătate generală, iar organismul uman se poate confrunta cu simptome supărătoare precum senzaţia de greaţă, oboseala permanentă, constipaţia, scăderea imunităţii şi pe termen lung, excesul ponderal”, afirmă medicul Dan Andronesi, chirurg în cadrul clinicii OK Medical.

Tot acum este perioada în care se reactivează gastritele, crizele biliare, ulcerele, hemoroizii, iar toate acestea pot declanşa dureri, sângerări, stare de vomă, greaţă şi disconfort major în timpul eliminării bolului fecal. Situaţia este agravată şi de lipsa aportului suficient de apă, care duce la deshidratare, agravată şi de consumul crescut de alcool.
 
“Primul gest al multor persoane care se confruntă cu astfel de probleme este să apeleze la ceaiuri, tincturi de plante şi la tot felul de soluţii naturiste promovate şi disponibile la orice colţ de stradă. Este o atitudine total greşită pentru că neglijarea simptomelor de la nivelul aparatului digestiv şi tratarea lor fără a solicita o evaluare medicală poate amâna diagnosticul corect, care poate fi chiar un cancer de colon sau de stomac”, avertizează doctorul Dan Andronesi.
 
Chiar dacă în puţine cazuri este vorba despre o problemă gravă de sănătate, vizita la specialist este importantă pentru stabilirea celui mai bun tratament. În plus, pentru o bună digestie, medicii recomandă reducerea consumului de grăsimi animale, alcool şi dulciuri concentrate. În schimb, sunt bune proteinele şi grăsimile din peşte, supele de legume, salatele calde cu piept de curcan, legume la grătar, nucile şi citricele, vedetele iernii.
 
“În cazul în care pacienţii fac des crize de hemoroizi, noi îi sfătuim să nu se lase “seduşi” de tratamentele naturiste, ci să apeleze la soluţii moderne, precum ligatura cu benzi elastice sau fototermocoagularea în spectru infraroşu. Aceste metode chiar dau rezultate, spre deosebire de supozitoare, unguente sau alte terapii care doar ameliorează pe moment simptomele hemoroizilor”, recomandă chirurgul Dan Andronesi.
 
De asemenea, medicii insistă asupra consumului optim de fibre din cereale integrale, legume şi fructe, componente care asigură un bun tranzit intestinal şi o curăţare a organismului de toxine.
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Dan Andronesi - Medic primar chirurgie generala
Dr. DĂNUȚ TOADER ANDRONESI este Medic primar chirurgie generală și Cercetător științific în cadrul Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni, București. Studii: 1980-1984 Liceul Sanitar Bistrița 1990-1996 Facultatea de Medicină Generală 2004 ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân