Medicamentele anticolesterol scad riscul de AVC?

Medicamentele administrate pentru reducerea colesterolului, precum statinele, ar putea contribui la scăderea riscului de accident vascular cerebral (AVC) în rândul pacienţilor de vârsta a treia, potrivit unui studiu realizat recent în Franţa.
  • Publicat:
Medicamentele anticolesterol scad riscul de AVC?

Medicamentele administrate pentru reducerea colesterolului, precum statinele, ar putea contribui la scăderea riscului de accident vascular cerebral (AVC) în rândul pacienţilor de vârsta a treia, potrivit unui studiu realizat recent în Franţa.

Persoanele care iau statine sau fibraţi – un alt tip de medicamente anticolesterol – prezintă un risc de AVC cu 34% mai mic în comparaţie cu persoanele cărora nu le sunt administrate aceste medicamente.

„Dacă vor fi confirmate, aceste rezultate vor fi compatibile cu tactica de administrare pe perioade mai îndelungate în cazul persoanelor de vârsta a treia a unor medicamente cu rol de scădere a nivelului de colesterol”, a declarat coordonatorul studiului, Christophe Tzourio, profesor de epidemiologie la Universitatea Bordeaux din Franţa.

Milioane de persoane din lumea întreagă iau statine pentru a reduce concentraţiile de lipoproteine cu densitate scăzută din sânge, supranumite „colesterol rău”, întrucât se acumulează pe pereţii vaselor de sânge şi pot duce la ateroscleroză, formarea de cheaguri şi declanşarea infarctelor.

Dacă pacienţii au probleme arteriale, mulţi doctori nu recomandă administrarea de statine pentru persoanele trecute de vârsta de 75 de ani, întrucât beneficiile acestor medicamente sunt mai puţin clare în astfel de cazuri, iar pastilele în cauză au fost asociate cu efecte secundare precum diabet, deficienţe cognitive şi leziuni hepatice.

Întrucât statinele sunt în continuare folosite pe scară largă în rândul pacienţilor de vârsta a treia, medicii francezi au dorit să analizeze potenţialele beneficii pe care acest tratament le are la o vârstă înaintată.

Ei au analizat date medicale obţinute în urma unor interviuri cu 7.500 de pensionari din trei oraşe din Franţa, începând din 1999. La începutul studiului, participanţii aveau vârsta de cel puţin 65 de ani, iar media de vârstă era de 74 de ani. Voluntarii nu prezentau în istoricul medical al lor nici boli vasculare, nici AVC-uri.

Aproximativ 27% dintre voluntari luau fie statine, fie fibraţi, pentru a-şi reduce colesterolul. Aceşti participanţi erau în mare parte femei, mai tineri ca medie de vârstă şi cu un nivel de educaţie mai scăzut.

În perioada de monitorizare – în medie, nouă ani -, 292 de persoane au suferit un AVC, iar 440 au raportat incidente cardiovasculare. AVC-urile au fost mai numeroase în rândul bărbaţilor şi participanţilor care erau mai în vârstă sau care prezentau alţi factori de risc, precum diabet, obezitate şi hipertensiune.

Administrarea de pastile împotriva colesterolului nu a micşorat riscul de incidente vasculare sau de boli cardiace, însă a contribuit la scăderea riscului de AVC şi a riscului general de deces.

Autorii studiului, care a fost publicat în British Medical Journal, spun că acesta nu a dovedit faptul că aceste medicamente previn producerea de accidente vasculare cerebrale. Participanţii din acest studiu erau mai bogaţi, mai bine educaţi şi urmau diete mai sănătoase în comparaţie cu francezul de nivel mediu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”