În 2 maternităţi din ţară, părinţii îşi vor putea îngriji bebeluşii prematuri

Asociaţia Unu şi Unu a început să transforme neonatologiile din România în centre de îngrijire “Family and Infant Neurodevelopmental Care”, centre în care părinţii pot avea grijă de copiii lor născuţi prematuri, alături de echipele medicale.
  • Publicat:
În 2 maternităţi din ţară, părinţii îşi vor putea îngriji bebeluşii prematuri

Asociaţia Unu şi Unu a început  proiectul “ Pui de om în terapie” în cele două maternităţi deja anunţate: Maternitatea Polizu, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Bucureşti şi  Maternitatea Dominic Stanca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca. Peste 110 cadre medicale au participat la traininguri susţinute de specialişti din UK, pentru a putea transforma cele două maternităţi în centre de îngrijire “Family and Infant Neurodevelopmental Care”, centre în care părinţii pot avea grijă de copiii lor născuţi prematuri, alături de echipele medicale.

Cursuri pentru medici şi asistente

În cele două zile de curs desfăşurate in 3 serii, cadrelelor medicale de pe secţiile de neonatologie li s-au prezentat studii ce stau în spatele principiilor FINE (Family and Infant Neurodevelopmental Education), studii ce demonstrează importanţa legăturii dintre părinţi şi copii şi cât de mult îi ajută pe bebeluşii aflaţi în terapie prezenţa părinţilor. Studiile au fost completate de ateliere practice în care trainerii din UK au arătat cadrelor medicale metode simple de a-i face pe bebeluşii născuţi prematur să se simtă în siguranţă şi să fie mai stabili: “construirea” de cuiburi, tipuri de poziţionări pentru anumite manevre medicale, folosirea metodei Skin-to-skin, schimbarea corecta a scutecului, igiena corporală (curăţarea gurii, a feţei, îmbăiere), alimentaţia, reducerea stresului bebeluşului, observarea atentă a stării acestuia. Au existat sesiuni de Q&A în care cei 6 traineri din UK au răspuns tuturor temerilor cadrelor medicale legate de lipsa spaţiului pentru a integra părinţii în terapiile intensive, lipsa numărului suficient de cadre medicale, creşterea riscului infecţiilor şi alte probleme ce ar putea apărea la implementarea acestui proiect revoluţionar în România.

La cursul FINEL LEVEL 1 au participat 110 cadre medicale (20% doctori şi 80% asistente medicale şi moaşe) din cele doua maternităţi din proiect, dar şi invitaţi din alte 12 maternităţi de stat şi private din Romania, în vederea extinderii în viitor a proiectului. Cadrele medicale au primit Certificat de participare de la University College London Hospitals – NHS Foundation Trust, iar asistenţii medicali ce au finalizat cursul urmează să primească 12 credite din partea Ordinului Asistentilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicai din România (OAMGMAMR). Finalizarea cursului a fost posibilă pentru un procent mai mare de 90% din cadrele medicale înscrise pe liste.

La cursul FINEL LEVEL 2 vor partiipa în total 6 cadre medicale din cele 2 maternităţi, cei 6 lideri care vor inspira echipele în implementarea proiectului.

Cursul fost coordonat de Inga Warren si trainerii: Cherry Bond, Emilly Hills, Beverley Hicks, Emily Johnson şi Jennie Schooling, iar la organizarea cursului FINE LEVEL 1 si LEVEL 2 la Bucureşti şi Cluj a fost efortul a peste 500 de ore de muncă a echipei Unu şi Unu.

Cadrele medicale despre cursul FINE

Feedback-ul cadrelor medicale a fost unul pozitiv:  “Abordarea conform principiilor programului FINE ne îmbunătăţeşte calitatea îngrijirilor medicale de rutină cu impact asupra dezvoltării neurosenzoriale pe termen scurt şi lung a acestor categorii de nou-născuţi. Schimbul de experienţă cu echipa de formatori din Marea Britanie ne ajută la implementarea proiectului în maternitatea Polizu. Ne propunem să aplicăm cât mai multe dintre metodele studiate, cum ar fi poziţionarea nou-născutului, utilizarea unor “cuiburi” adecvate nevoilor prematurilor şi a unui mediu ambiental potrivit dezvoltării lor senzoriale, în mod etapizat, respectând normele epidemiologice în vigoare”, ne-a mărturisit Corina Datu, medic specialist neonatologie in cadrul I.N.S.M.C. – Maternitatea Polizu.

“A fost o experienţă frumoasă, lucrurile au fost prezentate foarte bine. Lucruri care, cu toţii, stim că sunt bune, benefice atât pentru micuţii luptători, cât şi pentru părinţii lor. E bine să le revedem, să  se întipărească mai bine în mintea noastră şi să încercăm să aplicăm cât mai mult din toate. Consider că pentru asistente este foarte bine să vadă aceste lucruri şi împreună să le putem aplica. Mulţumesc frumos pentru aceasta experienţă.”  medic neonatolog Bogdana Todea, Maternitatea Dominic Stanca, Cluj.

Una dintre asistente, la finalul cursului a mărturisit că se simte vinovată că până în prezent a făcut rău bebeluşilor prin poziţionări defectuoase, prea mult zgomot şi lumină în secţia de terapie, dar recunoscătoare că de acum încolo le poate oferi îngrijiri bazate pe dovezi ştiintifice, implicându-i mai mult pe părinţi.

Cât despre impresiile celei care a coordonat acest curs şi care a implementat programul Family and Infant Neurodevelopmental Education, promotoarea implicării părinţilor în îngrijirea bebeluşilor din terapie intensivă, Inga Warren, aceasta ne-a spus că are mare încredere în medicii şi asistenţii care au participat la curs. “Dacă aceşti doctori au venit şi au stat 2 zile la acest curs, înseamnă că se vor dedica într-un fel sau altul acestui proiect”, a declarat Senior Trainer NIDCAP, UK NIDCAP Centre at University College London Hospitals . Cât despre problemele pe care le-au prezentat cursanţii, Inga Warren spune că sunt asemănătoare cu cele întâlnite şi în alte ţări. “Lipsa personalului, de exemplu, poate fi foarte bine completată de părinţii ce pot să îşi îngrijească până la un anumit punct bebeluşii,” a spus coordonatoarea cursului care a amintit de o problemă asemănătoare în maternităţile din Ungaria, problemă ce a fost soluţionată prin prezenţa 24h/24 a părinţilor în terapie, fapt care le-a uşurat munca asistentelor. Întrebată dacă crede că se vor vedea diferenţe în modul în care vor îngriji bebeluşii, după acest curs, Inga Warren a declarat: “La interval de 2 săptămâni de la Curs, am fost pe secţia de terapie din Maternitatea Polizu şi am observat că deja începuseră să pună în practică o serie dintre tehnicile învăţate.
Din experienţa noastră, am observant că, chiar dacă iniţial a apărut rezistenţă la schimbare din partea asistentelor (de teamă), ulterior lucrurile s-au schimbat şi au încercat şi tehnici noi. Durează puţin până când toate aceste acţiuni devin automatisme.”

Ce urmează


* Începând cu luna iunie 2018 Asociaţia Unu şi Unu urmează să doneze obiectele de îngrijire a bebeluşilor necesare implementării principiilor Family and Infant Neurodevelopmental Care, in valoare de peste 19.000 de euro. 

* Pentru următoarea perioadă de 6 luni, Asociaţia Unu şi Unu va susţine prin voluntarii săi, săptămânal, ateliere practice de îngrijire a bebeluşului în terapie, pentru părinţii din Maternitatea Polizu şi Maternitatea Dominic Stanca. Vor veni astfel în ajutorul cadrelor medicale din aceste spitale şi vor contribui la facilitarea accesului părinţilor în îngrijirea copilului lor.

* Cei 6 lideri din FINE Level 2, în următoarele luni, vor face multe observaţii asupra bebeluşului, asupra părinţilor şi cadrelor medicale din echipă, vor studia managementul durerii bebeluşului, vor  încerca implementarea a cât mai multor măsuri de îngrijire care să asigure dezvoltarea corectă neuro-motorie ulterioară a copilului.

* În luna noiembrie 2018 va avea loc Săptămâna porţilor deschise la Maternitatea Polizu, dar şi Maternitatea Dominic Stanca pentru a vedea rezultatele implementării principiilor Family and Infant Neurodevelopmental Care.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”