Google depistează…cancerul?

Conform Mediafax, compania Google a dezvăluit că lucrează la dezvoltarea de nanoparticule care să fie folosite pentru diagnosticarea cancerului în faze incipiente, prin introducerea particulelor în organism, acestea urmând să adere la peretele celulelor bolnave, care pot fi astfel identificate şi analizate.
  • Publicat:
Google depistează...cancerul?

Conform Mediafax, compania Google a dezvăluit că lucrează la dezvoltarea de nanoparticule care să fie folosite pentru diagnosticarea cancerului în faze incipiente, prin introducerea particulelor în organism, acestea urmând să adere la peretele celulelor bolnave, care pot fi astfel identificate şi analizate.

Proiectul este desfăşurat în cadrul Lab X, un centru de cercetare al gigantului american Google, printre alte inovaţii dezvoltate în cadrul laboratorului numărându-se lentilele de contact care monitorizează nivelul glicemiei persoanelor care suferă de diabet şi tacâmurile speciale pentru persoanele cărora le tremură mâinile, potrivit dailymail.co.uk.

Proiectul nanoparticulelor care să ajute la diagnosticarea unor maladii, precum cancerul şi bolile cardiovasculare, a fost inspirat de cazul unui inginer al Google, care, în urma unui accident de bicicletă, a fost diagnosticat cu cancer la rinichi – o formă a bolii care nu prezintă simptome decât atunci când este prea târziu – după ce medicii de la serviciile de urgenţă au efectuat o serie de analize pentru a verifica existenţa unei hemoragii interne.

Diagnosticarea cu ajutorul nanoparticulelor ar presupune includerea acestora într-o pastilă care este inghiţită. Nanoparticulele ar ajunge apoi în fluxul sangvin, iar apoi s-ar ataşa de peretele celulelor bolnave, prin intermediul unor substanţe care le-ar acoperi şi le-ar face să interacţioneze cu peretele celular. Celulele bolnave şi nanoparticulele ar circula apoi, legate astfel, prin vene şi artere. Nanoparticulele ar avea şi un „miez” magnetic, astfel că medicii ar putea, folosind un dispozitiv extern, să atragă particulele şi celulele lipite de acestea spre acest aparat, care ar număra şi analiza celulele bolnave.

Cercetătorii de la Google mai analizează şi alte metode neinvazive, care ar presupune utilizarea luminii şi a undelor radio pentru detectarea şi numărarea nanoparticulelor ataşate de celule bolnave.

Savanţii iau în considerare folosirea acestor nanoparticule inclusiv pentru diagnosticarea problemelor sistemului circulator, investigând posibilitatea creării unui test pentru detectarea unei enzime produse de plăcile arteriale, putând astfel preveni un infarct sau un atac vascular cerebral.

Google a anunţat că intenţionează să acorde licenţe de utilizare a tehnologiei companiilor din domeniul medical, pentru a dezvolta testele finale.

„Am efectuat multe teste promiţătoare privind patru componente cheie ale platformei de nano-diagnosticare: dezvoltarea nanoparticulelor, aderarea acestora la peretele celular ţintă, detectarea celulelor folosind un dispozitiv non-invaziv şi numărarea lor. Descoperirea adevăratului potenţial al acestei tehnologii ar putea dura ani, natura fiind un duşman formidabil, dar sperăm să fie mai puţin de un deceniu, ţinând cont de cât de importante sunt implicaţiile”, a spus Google într-o declaraţie care anunţă proiectul de cercetare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”