Femeile stresate, mai expuse riscului de diabet

Femeile care suferă de stres posttraumatic prezintă un risc de aproape două ori mai mare de a suferi de diabet de tipul II comparativ cu cele care nu au această problemă.
  • Publicat:
Femeile stresate, mai expuse riscului de diabet

Femeile care suferă de stres posttraumatic prezintă un risc de aproape două ori mai mare de a suferi de diabet de tipul II comparativ cu cele care nu au această problemă, potrivit unui studiu american, transmite AFP, citat de Mediafax.

Cercetătorii au analizat datele unui studiu realizat între anii 1989 şi 2011 asupra a aproape 50.000 de femei din Statele Unite ale Americii.

Savanţii au constatat o corelaţie puternică între severitatea stresului posttraumatic şi nivelul riscului de diabet de tipul II. Potrivit statisticilor, o femeie din nouă va suferi de stres posttraumatic în cursul vieţii, o rată de două ori mai mare decât în cazul bărbaţilor.

Cercetătorii au explicat că, în cazul femeilor, probabilitatea de a trăi experienţe traumatizante cum ar fi violul şi alte violenţe fizice şi psihice care pot provoca des stres posttraumatic este mai mare. Alte evenimente traumatizante care pot duce la stres posttraumatic, studiate în această cercetare, sunt accidentele rutiere şi decesul cuiva drag.

Aproximativ 4% dintre femeile din acest studiu au prezentat simptome ale stresului posttraumatic. Dintre acestea, aproape 12% au devenit diabetice la vârsta de 60 de ani, comparativ cu mai puţin de 7% dintre femeile care nu au suferit de stres posttraumatic, potrivit studiului publicat în Journal of the American Medical Association, Psychiatry.

În cazul femeilor care suferă de stres, utilizarea de antidepresive şi o greutate peste cea normală sunt responsabile împreună pentru aproape 50% din nivelul de creştere a riscului de instalare a diabetului (34% pentru antidepresive, 14% pentru supraponderale).

Pe de altă parte, fumatul, consumul de alcool şi sedentarismul nu par să crească riscul de diabet în cazul acestor femei, potrivit cercetătorilor.

„Stresul posttraumatic nu este numai devastator pentru sănătatea mintală, ci are efecte nefaste şi asupra sănătăţii fizice, crescând riscul de maladii cardiovasculare, de diabet şi obezitate„, a spus Karestan Koenen, profesor de epidemiologie la facultatea de medicină a Universităţii Columbia din New York.

Studiul vine să confirme rezultatele unor cercetări anterioare, dintre care una a fost efectuată în 2013, stabilind o legătură între stresul posttraumatic şi obezitate.

Alte cercetări au arătat existenţa unei legături între probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, fobia socială şi agorafobia şi diabetul de tipul II.

Autorii studiului au spus că este nevoie de mai multe cercetări pentru identificarea mecanismelor biochimice ale acestei legături între sindromul posttraumatic şi diabetul de tip II, precum şi cu alte probleme, cum sunt tulburările de somn.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”