Dinţii cariaţi ar putea fi reparaţi cu ajutorul celulelor stem

Un nou medicament creat iniţial pentru tratarea bolii Alzheimer ar putea elimina necesitatea plombării dinţilor şi măselelor.
  • Publicat:
Dinţii cariaţi ar putea fi reparaţi cu ajutorul celulelor stem

Domeniul stomatologiei ar putea fi revoluţionat cu ajutorul unui tratament utilizat pentru tratarea Alzheimerului. Un nou medicament creat iniţial pentru tratarea bolii Alzheimer ar putea elimina necesitatea plombării dinţilor şi măselelor.  Noua terapie funcţionează prin stimularea celulelor stem, care în cele din urmă ar umple cavităţile cu dentină naturală, materialul calcifiat care protejează centrul dintelui, notează Sekeer, citat de Descoperă.ro.

Conform noii cercetări realizată în cadrul King’s College din Londra, procesul ar putea înlocui utilizarea substanţelor de umplere sintetice, pe care dentiştii le utilizează în mod normal pentru umplerea găurilor din dinte.

Procesul natural al corpului de producere a dentinei este realizat pentru protejarea ţesutul din dinte. Prin accelerarea producţiei de dentină cu ajutorul celulelor stem, medicamentul ar putea repara chiar şi găurile mari din dinţi.

Procedura este mult mai simplă şi mai puţin dureroasă. Tratamentul este aplicat prin utilizarea unor bureţi din colagen care sunt introduşi în spărtură. Bureţii biodegradabili conţin un medicament care stimulează regenerarea celulelor stem şi producerea dentinei. În acest timp, dintele se umple singur, fără a mai fi nevoie de utilizarea plombelor.

Medicamentul a fost deja utilizat în testele clinice pentru probleme stomatologice, cât şi pentru tratarea afecţiunii Alzheimer. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”