Consumul de cafea, asociat cu un risc redus de scleroză multiplă

Un nou studiu sugerează un alt posibil avantaj al consumului de cafea: aceasta poate reduce riscul de dezvoltare a sclerozei multiple.
  • Publicat:
Consumul de cafea, asociat cu un risc redus de scleroză multiplă

Un nou studiu, ce va fi prezentat la cea de a 67-a Întâlnire Anuală a Academiei Americane de Neurologie, organizată în Washington, sugerează un alt posibil avantaj al consumului de cafea: aceasta poate reduce riscul de dezvoltare a sclerozei multiple.

Se estimează că mai mult de 2,3 milioane de oameni din toată lumea, suferă de scleroză multiplă, o boală cronică a sistemului nervos central, alcătuit din creier, măduva spinării şi nervii optici.

Scleroza multiplă este considerată a fi o boală autoimună, o boală inflamatorie prin care tecile izolatoare (tecile de mielină) ale fibrelor nervoase sunt deteriorate. Simptomele sclerozei multiple variază, însă de obicei, includ pierderea echilibrului şi a coordonării, vederea înceţoşată, oboseala cronică, tremurul şi senzaţia de amorţeală.

Studiile efectuate în trecut au sugerat că aportul de cafea ar putea proteja şi împotriva altor boli neurologice, cum ar fi boala Alzheimer şi boala Parkinson. În acest ultim studiu, oamenii de ştiinţă declară că aceasta ar putea ajuta şi împotriva sclerozei multiple.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, autorul studiului, doctorul Ellen Mowry, de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Johns Hopkins din Baltimore, împreună cu colegii săi, au analizat rezultatele a două studii de caz separate, efectuate asupra populaţiei, care au dezbătut legătura dintre consumul de cafea şi scleroza multiplă.

Primul studiu, efectuat în Suedia, a analizat un număr de 1.629 de persone ce sufereau de scleroză multiplă şi 2.807 persoane sănătoase, în timp ce al doilea studiu s a desfăşurat în Statele Unite şi a analizat un număr de 1.159 de persoane bolnave de scleroză multiplă şi 1.172 persoane sănătoase.

Ambele studii au înregistrat că în cazul persoanelor cu scleroză multiplă, consumul de cafea a început cu 1-5 ani mai devreme de instalarea simptomelor, iar studiul desfăşurat în Suedia, a înregistrat că aportul de cafea a început chiar şi cu 10 ani mai devreme de apariţia simptomelor. Consumul de cafea al persoanelor bolnave de scleroză multiplă a fost comparat cu cel al indivizilor sănătoşi, la momente de timp similare.

Consumul a cel puţin patru ceşti de cafea –  asociat cu riscul redus de scleroză multiplă

Rezultatele studiului desfăşurat în Suedia au arătat că participanţii ce nu au consumat cafea în anul anterior dezvoltării simptomelor, erau de 1,5 ori mai predispuşi să dezvolte scleroza multiplă, faţă de cei care au consumat şase sau chiar mai multe ceşti de cafea pe zi.

Cercetătorii au identificat un efect protector împotriva sclerozei multiple, printre participanţii care au consumat cantităţi mari de cafea cu 5 şi chiar 10 ani înainte de declanşarea simptomelor.

De asemenea, în studiul efectuat în Statele Unite, echipa de cercetare a descoperit că participanţii ce nu au consumat cafea în anul anterior dezvoltării simptomelor, erau de 1.5 ori mai predispuşi să dezvolte scleroza multiplă, în comparaţie cu cei care au consumat cel puţin patru ceşti de cafea pe zi.

Echipa de cercetători spune că efectul protector al consumului de cafea împotriva sclerozei multiple, se datorează ingredientului principal: cofeina. Aceştia explică:

“Cofeina are proprietăţi neuroprotectoare şi pare a suprima producţia de citokine proinflamatorii, care pot fi mecanisme ce pot explica legătura observată.”

Dr. Mowry spune că cercetările viitoare ar trebui să investigheze modul în care consumul de cafea poate afecta pe termen lung invaliditatea ce-i afectează pe bolnavi şi recidiva simptomelor de scleroză multiplă la aceşti pacienţi.

Printre suporterii acestui studiu s-au aflat: Consiliul Medical Suedez de Cercetare, Consiliul Suedez de Cercetare pentru Sănătate, Institutul Naţional pentru Tulburări Neurologice şi Atacuri Cerebrale a Statelor Unite, Institutul Naţional de Ştiinţe Medicale şi Protecţia Mediului şi Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie din Statele Unite.

Beneficii asupra sănătăţii dar şi riscurile consumului de cafea

Studiile din trecut au asociat consumul de cafea cu numeroase beneficii asupra sănătăţii. În aprilie 2014, “Medical News Today” a declarat într-un studiu că aportul crescut de cafea poate reduce riscul dezvoltării diabetului de tip 2, în timp ce alt studiu a descoperit că această băutură poate proteja împotriva tinitusului.

Luna trecută, un studiu publicat în “Journal of the National Cancer Institute” a susţinut că aportul de cafea poate reduce riscul cancerului de piele (a melanomului) cu o cincime, în timp ce, mai recent, cercetătorii britanici au descoperit că trei sau chiar patru ceşti de cafea pe zi, pot reduce riscul  cancerului endometrial la femei cu până la 19%.

Articolul nostru “Beneficiile si pericolele consumului de cafea” arată alte beneficii pe care cafeaua le poate avea, menţionând însă şi câteva riscuri ale acesteia asupra sănătăţii.

De exemplu, consumul mare de cafea a fost asociat cu un risc crescut de apariţie a depresiei şi a anxietăţii., în timp ce unele studii au indicat că aportul de cafea poate interfera cu sistemul reproducător al unei femei.

Redactat de Luca Raluca Maria
Sursa: MedicalNewsToday.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: