Culoarea urinei – ce spune despre starea ta de sănătate?

Culoarea urinei poate da de gol anumite afecţiuni de care suferiţi, dar de multe ori este doar un simptom, de aceea este indicat să mergeţi la medic.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Culoarea urinei - ce spune despre starea ta de sănătate?

Nu este un subiect asupra căruia mulţi dintre noi să ne gândim cu seriozitate, însă trebuie să ştiţi că urina este un indiciu important al stării de sănătate.

Şi ne vom referi în cele ce urmează la culoarea urinei, care poate varia de la incolor, la portocaliu sau chiar…verde.

Culoarea urinei poate da de gol anumite afecţiuni de care suferiţi, dar de multe ori este doar un simptom, de aceea este indicat să mergeţi la medic pentru analize amănunţite.

Iată ce spune culoarea urinei despre sănătate

  • Urina incoloră este un semn al consumului excesiv de apă. Prin urmare, este indicat să reduci cantitatea de lichide.
  • Urina de culoare galben transparent este normală, deci nu aveţi motive de îngrijorare.
  • Urina de culoare galben închis poate fi un semnal că aveţi nevoie de hidratare, deci beţi mai multă apă. Acelaşi lucru este valabil în cazul în care urina are culoarea mierii.
  • Culoarea maronie a urinei poate semnala afecţiuni ale ficatului sau deshidratare severă. Beţi mai multă apă şi mergeţi la medic dacă nu există schimbări, chiar şi după ce vă hidraţaţi suficient.
  • Urina de culoare roz sau roşiatică este un rezultat al faptului că aţi consumat alimente precum sfeclă roşie sau afine, care au niveluri crescute de pigmenţi care le conferă culoarea. Trebuie avut însă grijă pentru că, dacă nu aţi consumat astfel de alimente, este posibil să aveţi sânge în urină, să suferiţi de probleme renale, tumori, infecţii de tract urinar, probleme cu prostata sau chiar intoxicaţie cu mercur. Cel mai bine mergeţi la un medic.
  • Urina portocalie este un semn de deshidratare sau probabil aţi mâncat alimente portocalii, însă poate fi şi un semn că există o problemă cu ficatul sau vezica biliară.
  • Urina verde ar putea trage un semnal de alarmă că în organism există anumite bacterii sau medicamentele pe care le luaţi pot avea efecte adverse. Nu vă panicaţi, mergeţi la medic şi veţi afla exact care e sursa culorii ciudate a urinei.
  • Urina acidulată apare atunci când alimentaţia este bogată în proteine sau când există afecţiuni renale.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”