Ce este ALS, sau boala Lou Gehrig, care a declansat campania Ice Bucket Challenge

Scleroza laterală amiotrofică (ALS) constă într-o degenerare progresivă a celulelor nervoase de la nivelul creierului şi măduvei spinării – care controlează musculatura ta striată. Este cunoscută în SUA sub numele de boala Lou Gehrig, după numele baschetbalistului de la echipa New York Yankees care a murit în 1939 de această boală.
  • Publicat:
Ce este ALS, sau boala Lou Gehrig, care a declansat campania Ice Bucket Challenge

Scleroza laterală amiotrofică (ALS) constă într-o degenerare progresivă a celulelor nervoase de la nivelul creierului şi măduvei spinării – care controlează musculatura ta striată.

Este cunoscută în SUA sub numele de boala Lou Gehrig, după numele baschetbalistului de la echipa New York Yankees care a murit în 1939 de această boală.

Neuronii afectaţi se atrofiază şi dispar fără a prezenta semne de anomalii. Urmează deteriorare musculară datorită dispariţiei nervilor care stimulează aceşti muşchi.

Există câteva semne şi simptome care prezic această boală, cum ar fi:

  • Pierderea bruscă a forţei şi capacităţii de coordonare într-unul sau mai multe membre
  • Spasme şi crampe musculare
  • Mers înţepenit, greoi, dificil, ce se accentuează progresiv
  • Dificultăţi de înghiţire, de vorbire şi respiratorii

Debutul bolii este gradat. Obişnuit, există o accentuare a slăbiciunii musculare a unui membru, în special una dintre mâini. Apoi, pot fi afectate şi celelalte membre. Această slăbiciune poate fi însoţită de spasme şi crampe musculare. Pe măsură ce boala progresează, noi muşchi sunt afectaţi pentru ca, în final, să se instaleze o paralizie totală.

Uneori, boala poate afecta şi musculatura semivoluntară ca cea implicată în masticaţie, înghiţit, vorbire şi respiraţie.

De multe ori, boala este deja avansată în momentul în care persoana merge la consultul medical. În această situaţie, medicul poate pune diagnosticul pe semnele şi simptomele de boală prezente. Poate fi necesară efectuarea electromiogramei pentru determinarea distrucţiei musculare.

Nu există tratament curativ pentru ALS. Terapia adaptată nevoilor individuale este utilă în menţinerea funcţiei musculare şi a stării generale de sănătate în fazele timpurii de boală.

Boala nu îţi afectează mintea şi mai pot fi posibili câţiva ani de viaţă productibili, după diagnosticare. Complicaţiile aspiraţiei fragmentelor alimentare şi a salivei în trahee pot fi evitate prin introducerea unui tub prin peretele abdominal şi în stomac, prin care se pot administra alimente şi lichide.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (din SUA) a aprobat administrarea medicamentului riluzol pentru tratamentul ALS. Acesta poate încetini uşor evoluţia bolii la anumite persoane.

În prezent, se lucrează la elaborarea unui tratament care ar putea vindeca complet această boală, existând deja câteva cazuri de pacienţi vindecaţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”