Cazurile de infarct miocardic se vor tripla în următorii ani

Potrivit datelor studiului islandez Age, Gene/Environment Susceptibility (AGES) - Reykjavík prezentat la congresul ESC Congress 2016, cazurile de infarct miocardic la persoanele în vârstă s-ar putea tripla până în anul 2060.
  • Publicat:
Cazurile de infarct miocardic se vor tripla în următorii ani

Potrivit datelor studiului islandez Age, Gene/Environment Susceptibility (AGES) – Reykjavík prezentat la congresul ESC Congress 2016, cazurile de infarct miocardic la persoanele în vârstă s-ar putea tripla până în anul 2060.

„Infarctul miocardic este o afecţiune frecvent întâlnită la nivel global, iar rata acesteia creşte pe măsură ce înaintez în vârstă. Nenumărate afecţiuni pot conduce la infarctboli coronariene, hipertensiune, obezitate sau diabet. Pentru că acestea sunt mai des întâlnite la persoanele vârstnice, ne vom confrunta cu tot mai multe cazuri de infarct miocardic la vârstnici”, atrage atenţia coordonatorul studiului Ragnar Danielsen, cardiolog la Spitalul Universitar Landspitali din Reykjavik.

Studiul AGES-Reykjavík a demarat în anul 2002 din colaborarea între Institutul Naţional al Îmbătrânirii din SUA şi Asociaţia Islandeză a Inimii. Analiza include datele a 5.706 de participanţi din cadrul populaţiei Islandei, precum şi date statistice guvernamentale oficiale.

Participanţii au avut vârste între 66 şi 98 de ani, cu o medie de 77 de ani. Incidenţa infarctului a fost de 3,7% (4,8% la bărbaţi şi 2,8% la femei). Această incidenţă a crescut odată cu vârsta, de la 1,9% la cei de 69 de ani şi mai tineri, până la 6% la cei de 80 de ani şi mai în vârstă.

Potrivit estimărilor, cea mai mare creştere a incidenţei s-a observat la grupele de vârstă 70-79 de ani şi peste 80 de ani, predominant la femei. Un calcul bazat pe predicţia distribuţiei de vârstă şi creşterea numărului persoanelor de peste 70 de ani în deceniile următoare a arătat o creştere a cazurilor de infarct miocardic de 2,3 ori până în 2040 şi de 2,9 ori până în 2060.

Coordonatorul studiului, Ragnar Danielsen, a declarat: „Studiul estimează că rata infarctului miocardic la vârstnici se va dubla până în 2040 şi se va tripla până în 2060. În următorii zeci de ani, majoritatea pacienţilor care suferă de infarct miocardic vor în vârstă, iar asta va avea consecinţe economice majore asupra sistemului de sănătate. Rezultatele analizei sunt un semnal de alarmă pentru factorii de decizie politică şi furnizorii de servicii medicale – sunt necesare măsuri preventive în acest sens. Asta înseamnă un tratament prompt al afecţiunii şi încurajarea terapiilor preventive, alături de modificări ale stilului de viaţă.”

   

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”