Bolile mintale, tot mai frecvente în rândul femeilor însărcinate. Care pot fi urmările lor

Sarcina nu este întotdeauna un moment fericit. Sinuciderea este cauza principală de deces în rândul femeilor însărcinate, conform unui nou studiu.
  • Publicat:
Bolile mintale, tot mai frecvente în rândul femeilor însărcinate. Care pot fi urmările lor

Sarcina nu este întotdeauna un moment fericit. Sinuciderea este cauza principală de deces în rândul femeilor însărcinate, conform unui nou studiu.

,,Nu există nicio îndoială că sarcina este un moment în care problemele de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea şi gândurile suicidare, se manifestă”,  spune Dr. Richard Silver.

,,În general, femeile însărcinate trec prin anumite schimbări la nivel hormonal, iar asta le face vulnerabile în faţa bolilor mintale. De asemenea, speranţa că sarcina o să fie un moment fericit poate fi nerealistă’’, adaugă acesta. Pentru acest studiu, cercetătorii canadieni au urmărit femeile din Ontario în perioada 1994 – 2008. Ei au descoperit că 5 % din decesele survenite în timpul sarcinii sau în primul an de după naşterea copilului au fost cauzate de sinucidere.

Cercetarea pune accentul pe importanţa monitorizării atente a sănătăţii mintale a femeilor în timpul sarcinii, dar şi după aceea, când multe dintre ele se luptă cu depresia. ,,Depresia postnatală poate dura mult mai mult  decât credem. Chiar dacă ratele raportate variază, unele studii demonstrează că afectează aproape 20% dintre mame. Deşi perioada postnatală este reprezentată de cele şase săptămâni de după naştere, cercetările demonstrează că multe femei se sinucid şi la şapte luni de la naştere. Asta înseamnă că trebuie să continuăm să fim vigilenţi în evaluarea femeilor în primul an de după sarcină” , precizează autorul studiului, Dr. Sophie Grigoriadis. 

Decesele survenite în timpul sarcinii, dar şi la scurt timp după, au crescut în Statele Unite, începând cu anul 2000, potrivit unui studiu publicat anul trecut în Obstetrică şi Ginecologie . Dr. Sophie Grigoriadis estimează că, în 2014, în SUA, aproape 24 de femei au murit în timpul sarcinii sau în termen de 42 de zile de la naştere.

Grigoriadis şi colegii ei au descoperit că 51 (5,3%) din aproape 1.000 de femei din Illinois s-au sinucis în timpul sarcinii sau după ce şi-au strâns copilul îm braţe. ,,4% din 453 de decese au avut sinuciderea drept cauză. Aceleaşi statistici le regăsim şi în Canada. În general, sarcina şi perioada de după sunt percepute ca momente de bucurie pentru femei. Atunci când vedem că acestea sunt la fel de vulnerabile ca şi în alte momente din viaţă, devine, probabil, un lucru surprinzător’’, adaugă ea.

Un alt studiu recent, condus de cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord, a relevat că aproximativ jumătate din cele 211 de femei care au devenit mame în ultimii trei ani au acuzat tulburări de dispoziţie postnatală, cum ar fi anxietatea sau depresia. Cu toate acestea, o femeie din cinci a trecut sub tăcere aceste afecţiuni.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”