Bărbaţii sunt de două ori mai expuşi cancerului din cauza sexului oral

Bărbaţii sunt afectaţi de două mult decât femeile de cancerul gâtului şi al gurii, legat de infecţia cu papilomavirusuri (HPV), cea mai comună boală cu transmitere sexuală.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Bărbaţii sunt de două ori mai expuşi cancerului din cauza sexului oral

Bărbaţii sunt afectaţi de două mult decât femeile de cancerul gâtului şi al gurii, legat de infecţia cu papilomavirusuri (HPV), cea mai comună boală cu transmitere sexuală.

Bărbaţii, de două ori mai predispuşi cancerului din cauza infecţiei cu HPV

Pentru bărbaţi, riscul unei infecţii cu HPV creşte o dată cu mărirea numărului de parteneri care întreţin relaţii sexuale orale, a explicat Gypsyamber D’Souza, profesor de epidemiologie la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore. În schimb la femei, numărul partenerilor nu pare să mărească riscul de infectare. Astfel, la un număr egal de parteneri, bărbaţii prezintă riscuri mai mari de infectare cu HPV, comprativ cu femeile.

Bărbaţii albi între două vârste prezintă riscuri mai mari comparativ cu cei din alte grupuri rasiale/etnice.

Studiul mai arată că femeile care au mai mulţi parteneri de sex vaginal prezintă un risc mai mic de infectare cu HPV. Aceasta sugerează că expunerea vaginală la HPV este protejată de reacţia sistemului de apărare, este de părere Gypsyamber D’Souza. Dar, în cazul bărbaţilor răspunsul imunitar este mai slab, ceea ce le măreşte vulnerabilitatea în faţa infecţiei cu HPV.

“Nu numai că bărbaţii au un risc mai mare de infectare cu HPV decât femeile, dar cercetările noastre arată că odată ce au fost infectaţi, bărbaţii se vindecă mai greu decât femeile, ceea ce creşte riscul apariţiei cancerului gâtului şi al gurii”, a adăugat profesorul Gypsyamber D’Souza.

În prezent, această infecţie este frecventă, majoritatea persoanelor reuşind să o elimine în unul-doi ani, dar bărbaţii, într-un procent mai mic, în raport cu femeile.

În SUA, ca în majoritatea ţărilor occidentale, aproximativ două din trei cancere oro-faringiene sunt provocate de infecţia cu HPV 16 şi frecvenţa lor a crescut în mod vizibil în ultimii ani.

Sexul oral măreşte cu 22% riscul de cancer oro-faringian, potrivit unui studiu, publicat în luna ianuarie, în Journal of the American Medical Association. Acest tip de cancer a crescut cu 225%, în ultimii 20 de ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân