Ai spaţii verzi în apropiere de casă? Ai putea trăi mai mult mult

Nu mai este un secret pentru nimeni că natura are un efect benefic asupra noastră. Un nou studiu indică o legătură importantă între prezenţa vegetaţiei şi longevitate, mai ales în cazul femeilor.
  • Publicat:
Ai spaţii verzi în apropiere de casă? Ai putea trăi mai mult mult

Nu mai este un secret pentru nimeni că natura are un efect benefic asupra noastră. Un nou studiu indică o legătură importantă între prezenţa vegetaţiei şi longevitate, mai ales în cazul femeilor. Studiul a fost publicat în revista Environmental Health Perspectives.

Pe măsură ce lumea devine tot mai urbanizată, am început să înţelegem cât de importante sunt spaţiile verzi. Studii anterioare au arătat că timpul petrecut în natură poate reduce nivelul stresului şi hipertensiunii arteriale, dar şi că poate ameliora simptomele depresiei

Pentru a testa ipoteza riscului de mortalitate, cercetările au fost realizate pe un grup de 108.630 de femei din Statele Unite ale Americii şi au fost conduse între anii 2000 şi 2008. Riscul de mortalitate a fost calculat în funcţie de nivelul de vegetaţie din jurul locuinţelor. Au fost luaţi în considerare şi alţi factori de risc cum ar fi vârsta, statul socio-economic sau fumatul. 

Cercetătorii au fost preocupaţi de cauze ale mortalităţii asociate cu boli şi au creat 9 categorii pe baza celor mai des întâlnite cauze de deces: boli infecţioase, cancer, diabet, boli neurodegenerative, boli cardiovasculare, atac cerebral vascular, boli ale aparatului respirator boli de rinichi şi alte cauze.

După analiza datelor, s-a observat că expunerea la vegetaţie poate reduce mortalitatea din cauze respiratorii cu 34% şi din cauze cangerigene cu 13%. Mai mult, femeile care locuiau în apropierea zonelor cu vegetaţie prezentau un risc de deces cu 12% mai mic decât celelalte femei. Studiul mai arată că persoanele care locuiesc în zone cu vegetaţie prezintă şi o îmbunătăţire a sănătaţii mentale (s-au înregistrat valori ale depresiei mai reduse cu până la 30% faţă de cele care nu au în apropierea  locuinţei zone cu vegetaţie!).

Peter James, unul dintre autorii studiului, a declarat: “Am fost surprinşi să găsim dovezi că o mare parte dintre beneficiile pe care le are locuirea în apropierea spaţiilor verzi par a fi legate şi de îmbunătăţirea sănătăţii mentale.” Autorii studiului pun rezultatele pozitive şi pe seama faptului că spaţiile verzi oferă o bună oportunitate pentru mişcare şi socializare, dar şi o expunere redusă la poluare. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: