Neuropatia diabetică, o complicaţie a diabetul zaharat – află cum se poate ajunge la amputaţie!

Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicaţie a diabetului zaharat, afectând aproximativ 65% dintre persoanele care suferă de diabet zaharat. Din păcate, neuropatia diabetică este subdiagnosticată, astfel că evoluţia sa, dacă nu este ţinută sub control, poate cauza consecinţe grave asupra sănătăţii.
  • Publicat:
Neuropatia diabetică, o complicaţie a diabetul zaharat - află cum se poate ajunge la amputaţie!

Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicaţie a diabetului zaharat, afectând aproximativ 65% dintre persoanele care suferă de diabet zaharat. Din păcate, neuropatia diabetică este subdiagnosticată, astfel că evoluţia sa, dacă nu este ţinută sub control, poate cauza consecinţe grave asupra sănătăţii.

Neuropatia diabetică afectează unul sau mai mulţi nervi şi se manifestă prin diverse semne şi simptome, dintre care cele mai frecvente sunt paresteziile şi durerea. Persoanele care suferă de diabet zaharat ar trebui să efectueze periodic controale de rutină şi să se informeze despre metodele de prevenire a apariţiei complicaţiilor, cu precădere a neuropatiei diabetice. Deşi acest tip de complicaţie este dificil de evaluat şi tratat, este extrem de  importantă diagnosticarea precoce.

”Atât persoanele diagnosticate cu diabet, cât şi medicii trebuie să conştientizeze gravitatea neuropatiei diabetice. Practic, neuropatia diabetică poate afecta fiecare porţiune a sistemului nervos, iar procesul este în mare parte ireversibil. Cele mai severe consecinţe ale neuropatiei diabetice sunt durerea, tulburările trofice şi circulatorii, precum şi afectarea sistemului nervos vegetativ”, a explicat prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România şi preşedintele onorific al Societăţii de Neuropatie Diabetică, în cadrul Simpozionului Internaţional NeuRODiab 2012.

Cea mai frecventă formă de neuropatie diabetică, polineuropatia senzitivo-motorie, presupune dureri foarte mari care afectează major calitatea vieţii bolnavului. Pe lângă durere, neuropatia diabetică aduce tulburări trofice şi circulatorii, care se manifestă în special la nivelul membrelor inferioare, vorbind astfel despre piciorul diabetic, care, dacă este neglijat, poate duce la amputaţie.

”Prin afectarea sistemului nervos vegetativ, persoanele care suferă de neuropatie diabetică prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, tulburări de reglare a tensiunii arteriale şi de ritm cardiac, iar controlul terapeutic al acestor tulburări este mai dificil la persoanele care au diabet zaharat. Pe lângă afecţiunile cardiovasculare, neuropatia diabetică duce la tulburări ale tubului digestiv, ale tractului genito-urinar, cu consecinţe grave asupra calităţii vieţii bolnavului”, a precizat dr. Ovidiu Băjenaru.

De altfel, şi boala Alzheimer este asociată cu diabetul zaharat şi complicaţiile acestuia.  Dr. Băjenaru susţine că „sunt studii ce arată că există o asociere între boala Alzheimer şi diabetul zaharat. Boala Alzheimer este o afecţiune neurodegenerativă în care manifestările simpotomatice de tip demenţial apar doar după 20-30 de ani de la debutul bolii, constitutuind stadiul său final.

Cu atât mai mult se impune această discuţie, cu cât relaţia diabetului zaharat cu mecanismele bolii neurodegenerative Alzheimer este încă din stadiile sale iniţiale care preced cu zeci de ani manifestările de tip demenţial! De aceea este esenţial să existe o colaborare între toate disciplinele, iar Simpozionul Internaţional NeuRODiab este un prilej extraordinar de a reuni diferite tipuri de specialităţi implicate în complicaţiile diabetului şi neuropatia diabetică”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân