Mituri despre cancerul de piele

Avertismente despre pericolele expunerii la soare am tot auzit. Stim ca este important sa purtam palarii, ochelari de soare si sa folosim lotiuni de protectie. Dar suntem intr-adevar protejati astfel de cancerul de piele?
  • Publicat:
Mituri despre cancerul de piele
Mituri despre cancerul de piele

Avertismente despre pericolele expunerii la soare am tot auzit. Stim ca este important sa purtam palarii, ochelari de soare si sa folosim lotiuni de protectie. Dar suntem intr-adevar protejate astfel de cancerul de piele?

Pentru a te lamuri, ia in considerare aceste mituri si fapte:

Mit: bronzarea la solar este mai sigura decat cea la soare

20 de minute de expunere la solar sunt echivalente cu aproximativ patru ore petrecute la plaja. Desi solarele folosesc mai degraba raze UVA decat UVB, se pare ca acestea penetrezeaza mult mai adanc pielea decat razele UVB si deci pot favoriza dezvoltarea cancerului de piele si pot suprima sistemul imunitar.

Mit: folosind lotiunile de protectie solara suntem in siguranta

85% dintre razele ultraviolete pot patrunde pana la nivelul solului chiar si intr-o zi innorata. Asta inseamna ca esti expusa indiferent de anotimp si indiferent ca te afli in masina sau iti plimbi catelul prin parc. In plus, chiar daca folosesti creme cu protectie UV, efectul acestora dispare cand transpiri.

De aceea este recomandat sa o reaplici de cateva ori – in special pe fata – daca iti petreci mult timp in soare si faci o activitate extenuanta, inclusiv in zilele racoroase.

Desigur, la plaja esti mult mai descoperita si de aici riscul mai mare. Din acest motiv este recomandat sa porti bluze si palarii de protectie.

Mit: daca iti ingrijesti pielea acum, vei fi protejata si mai tarziu

Cancerului de piele ii pot lua 20 de ani sau chiar mai mult pentru a se dezvolta. Fundatia Americana a Cancerului de Piele afirma ca cele mai multe persoane sunt expuse la soare 80% din totalul vietii lor pana la varsta de 18 ani.

O singura arsura in copilarie dubleaza riscul aparitiei petelor solare mai tarziu. Ingrijindu-te acum vei reduce acest risc, dar nu vei elimina daunele deja existente.

Mit: daca ai pielea bronzata, inseamna ca esti mai protejata

Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare sunt, intr-adevar, mai putin susceptibile sa dezvolte cancer de piele, dar pielea bronzata este de fapt piele deja afectata. Bronzarea repetata afecteaza pielea si creste riscul cancerului.

Asadar, ce e de facut pentru a te proteja pe tine si familia ta? O buna sugestie ar fi sa limitezi expunerea la soare, in special in cazul copiilor. Examineaza-ti pielea pentru semnele timpurii ale deteriorarii.

Foloseste lotiune protectoare cu un factor SPF de cel putin 15 si aplic-o pe piele cu cel putin 30 de minute inainte de expunerea la soare si la fiecare doua ore dupa aceea.

Tu cum te protejezi de efectele negative ale razelor ultraviolete?

Citeste si Cancerul de piele, diagnosticat dupa miros
Avem nevoie de soare

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân