Terapii alternative: vindecă sau sunt doar adjuvante?

De la acupunctură, terapia craniosacrală, terapia Bowen, chiropractică, OFT (original feeling touch), bioenergoterapie sau terapie florală Bach sunt doar câteva din zecile de nume ce fac azi înconjurul lumii.
  • Publicat:
Terapii alternative: vindecă sau sunt doar adjuvante?

Astăzi sunt atât de multe terapii complementare, că le-am pierdut şirul, chiar şi eu care sunt pasionată de metode alternative de ameliorare a afecţiunilor.

De la acupunctură, terapia craniosacrală, terapia Bowen, chiropractică, OFT (original feeling touch), bioenergoterapie sau terapie florală Bach sunt doar câteva din zecile de nume ce fac azi înconjurul lumii.

Am încercat multe dintre ele şi am simţit pe pielea mea ameliorarea anumitor simptome care nu îmi dădeau pace. Concluzia mea după câţiva ani petrecuţi în compania mai multor terapeuţi cu specializări diverse? Abordarea holistică, nu strict simptomatologică, te ajută să înveţi mai multe despre tine ca persoană complexă (cu minte, trup şi suflet).

Începi să ai o abordare diferită a ceea ce înseamnă boală, ce exprimă o durere, un disconfort, să îţi înţelegi mai bine corpul, să înveţi să îl asculţi. Eliberarea anumitor dureri, disconforturi sau blocaje prin acupunctură, terapia Bowen sau o şedinţă de chiropractică ajută atunci când nu e vorba de o boală într-un stadiu avansat.

La mine a funcţionat pentru o durere de spate, o pareză facială, o migrenă sau o perioadă agitată cu mult stres. Întrebarea majoră este: ce aş face dacă aş avea un diagnostic grav. M-aş lăsa exclusiv pe mâinile terapeuţilor de metode alternative  sau aş încerca să le îmbin cu medicina alopată? Clar aş alege a doua variantă. Şi nu doar eu. Şi ei, terapeuţii, m-ar sfătui la fel.

Mai jos am stat de vorbă cu 3 specialişti în acupunctură, terapia Bowen şi chiropractică. Şi toţi trei, la unison, mi-au spus că metodele alternative sunt, până la urmă, complementare. Şi nu pot rezolva doar ele cazuri complicate de boli grave în stadii avansate.

Acupunctura

În medicina chineză bolile fizice traduc perturbări sau dizarmonii din planurile mai subtile ale fiinţei. Evident, nu toate bolile sunt manifestări ale părţii ne-exprimate a fiinţei, dar chiar şi în acest caz atitudinea psihologică amplifică, slăbeşte sau împiedică evoluţia unei boli. Nu doar obţinerea unei stări de sănătate în plan fizic este scopul medicinii chineze, ci armonizarea fiinţei pe toate planurile sale.

Medicul Ciprian Popescu pe care îl poţi găsi la Del Mar Medical SPA (www.delmar.ro) crede că întâlnim adesea oameni sănătoşi fizic, dar nemulţumiţi şi trişti, în opoziţie cu oameni bolnavi de boli aşa-zis grave, dar a căror persoană radiază bucurie şi o înţelegere a sensului vieţii.

Indicaţiile acupuncturii sunt relativ extinse la:

  • modificari ale stării generale: oboseală cronică, astenie;
  • afecţiuni neuropsihice: insomnii, neurastenii, depresie, iritabilitate, nervozitate;
  • afecţiuni neurologice: nevralgii (faciale, intercostale, Zona Zoster), vertij, ameţeli, parestezii, paralizii, lombosciatică, discopatii;
  • afecţiuni osteo-musculo-tendinoase: dureri cauzate de deformări ale coloanei, spondiloze, artroze, entorse, tendinite, dureri musculare, dureri articulare, torticolis, crampe musculare;
  • tulburari circulatorii: furnicături, amorţeli, sindromul Raynaud (mâini şi picioare reci);
  • afectiuni respiratorii: sinuzite, rinosinuzite, bronsite, rinite, alergii;
  • afectiuni digestive: dispepsii, gastrite, ulcere gastrice sau duodenale, hemoroizi, patologie biliară şi hepatică;
  • afecţiuni urogenitale: cistite, infecţii cronice, impotenţă, frigiditate, sterilitate, adenom de prostată, fibroame uterine;
  • afecţiuni endocrinologice: noduli mamari, ovare polichistice, dismenoree, tulburări menstruale;

 
Acupunctura şi diagnosticele grave

Singurul lucru sigur în viaţă este schimbarea, transformarea, iar medicul de medicină tradiţională chineză trebuie să-şi poată însoţi şi ajuta pacientul să descopere sensul acestora.
În măsura în care prin acupunctură se pot „înţepa” structurile rigide ale persoanei şi energiile blocate, refulate îşi găsesc un sens de exprimare, abia atunci se poate vorbi de eficienţa în bolile grave, altfel nu se face decât o deplasare temporară a simptomelor pe alt plan (chinezii descriu 6 axe energetice tai yang, shao yang, yang ming şi tai yin, jue yin , shao yin – după care se deplasează o afecţiune până la cel mai profund nivel reprezentat de inimă, rinichi şi măduva osoasă, dincolo de care nu mai există şanse de vindecare).

“Acupunctura trebuie să fie doar o parte a unei scheme de tratament care include dietă, mişcarea fizică şi diverse ceaiuri / formule de plante, psihoterapie. Nu aş sfătui nici un pacient cu dezechilibru moderat / sever să se bazeze doar pe acupunctură ca singură terapie”, mărturiseşte medicul Ciprian Popescu care spune că practica medicală i-a demonstrat că trebuie acţionat pe toate planurile, concomitent.

Terapia Bowen

Valentina Tăulescu, terapeut specializat în Bowtech, la Centrul MDA terapii (www.MDAterapii.ro) ne spuen mai multe despre această terapie.
Bowtech este o tehnică de relaxare profundă;se bazează pe teoria conform căreia, odată ce s-a realizat relaxarea totală a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a redresa orice problemă a corpului şi a minţii, prin readucerea acestora la echilibru şi armonie.

Tehnica Bowen se adresează întregului corp şi reinstalează echilibrul, prin intermediul sistemului nervos vegetativ (SNV). Acesta controlează peste 80% din funcţiile corpului, fiind foarte susceptibil la factorii de stress externi. Majoritatea mişcărilor Bowen se realizează fie pe originea, inserţia sau pe pântecul muşchilor, unde se află receptori care informează sistemul nervos asupra stării de tensiune a ţesuturilor musculo-tendinoase, cu efect de decontractare şi relaxare a ţesutului muscular.
Sunt mişcări Bowen care acţionează asupra ligamentelor şi articulaţiilor, unde se află proprioceptori care informează sistemul nervos asupra gradului de libertate a articulaţiilor, ducând la normalizarea funcţionării acestora.  Unele miscari Bowen se suprapun punctelor de acupunctură, trecând peste două sau mai multe meridiane, aducând în echilibru câmpul de energie al corpului.

Prin tehnica Bowen se activează şi drenarea limfatică, stimulând sistemul imunitar.
Bowtech are o influenta puternica asupra stresului prin reechilibrarea sistemul nervos vegetativ (autonom); Problemele si traumele emotionale genereaza tensiuni in corp (dureri musculare), iar situatiile stresante din viata oricui reduc capacitatea corpului de a se autovindeca si regenera. Prin Bowtech, hipersensibilitatea nervoasa si tensiunile musculare acumulate se reduc, durerile fizice dispar si incepe procesul de autovindecare.

Afecţiuni ce pot fi ameliorate cu această terapie

  • Probleme scheleto-musculare şi articulare (accidentări sportive, sciatică, umăr înţepenit, probleme la genunchi, luxaţii ale gleznei, restricţie de mişcare a gâtului, dureri de spate, boli profesionale, etc)
  • În plus, terapeuţii susţin că lista continuă cu afecţiuni ale organelor interne (probleme la rinichi, ficat, vezica biliară, stomac şi intestine, etc), infertilitate, chisturi ovariene şi fibroame uterine, dezechilibre hormonale şi emoţionale, stres şi oboseală cronică, migrene şi dureri de cap, afecţiuni respiratorii, bronşite şi astm, boli ale sistemului imunitar, sechele dupa accidente vasculare, alergii, rinite sau afecţiuni neurologice.

Terapia Bowen şi diagnosticele grave

Valentina Tăuleanu consideră că în cazul unei boli grave, pacientul trebuie să urmeze sfatul medicului, să-şi întărească sistemul imunitar, să consume multe fructe şi legume crude, să nu-şi piardă credinţa, să rămână optimist, să petreacă mult timp în natură şi să facă terapii naturiste care să-l ajute să-şi echilibreze organismul şi să-şi amelioreze simptomele.

“Din punctul meu de vedere, numai Dumnezeu poate vindeca. Un terapeut este un facilitator între pacient şi divinitate. Sunt multe afecţiuni pe care Terapia Bowen le tratează sau ameliorează, însă nu poate vindeca exclusiv. Este o terapie complementară şi de aceea,  atunci când este cazul, e recomandat să se meargă împreună cu medicina alopată”, ne-a spus terapeutul.

Chiropractica

Cu o istorie de peste 120 de ani în SUA şi cu un loc 3 în topul terapiilor folosite cel mai frecvent de pacienţii americani, chiropractica este o ramură medicală care are la bază legătura foarte strânsă dintre segmentele coloanei vertebrale şi sistemul nervos.

Funcţionarea corectă a nervilor poate fi afectată de deplasările sau alinierile deficitare ale vertebrelor.  Cu ajutorul procedurilor de chiropractică sunt ameliorate durerile, mobilitatea creşte şi pot fi îmbunătăţite şi anumite funcţii ale organismului.

Chiropractorii sunt cei care depistează dislocările discurilor intervertebrale (denumite subluxaţii) printr-o evaluare ce cuprinde examinări ortopedice, neurologice şi o examinare fizică. Şi tot ei corectează aceste subluxaţii, oferind astfel posibilitatea refacerii circuitului informaţional de la creier către toate organele.

Ce afecţiuni poate ameliora chiropractica:

  • Migrene şi dureri de cap, în general
  • Dureri de spate şi de gât
  • Hernii de disc
  • Orice tip de durere
  • Sciatică
  • Umăr îngheţat şi dureri de umăr
  • Amorţeală şi furnicături la mâini, braţe şi picioare
  • Durere legată de sarcină
  • Poziţionarea corectă a fătului(tehnica Webster)
  • Probleme digestive
  • Infecţii ale urechii la copii (otite)
  • Alergii
  • Probleme ale sinusurilor
  • Simptome ale menopauzei
  • Obezitate
  • Sindrom de tunel carpian
  • Fasciită plantar/Tendinită
  • Afecţiuni repetate cauzate de stres
  • Vertij, ameţeală

Chiropractica şi diagnosticele grave

Lou Jacobs, terapeut chiropractor invitat la Intermedicas Worldwide (www.intermedicas.com) povesteşte că a avut recent un pacient cu leucemie.
“Tot timpul întreb oamenii ce aşteptări au, ce se aşteaptă să obţină de la mine. Dacă cineva îmi spune că vrea să-i vindec cancerul eu îi răspund că nu pot. Nu tratez cancerul. Însă dacă găsesc subluxaţia, o problemă în care sunt specializat, atunci, chiar dacă este posbil ca boala să rămână, pot să le ofer posibilitatea de a funcţiona cât mai bine posibil, în situaţia în care se află.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”