Terapia de spate, o soluţie eficientă pentru durerile din această zonă

Mi-am dorit întotdeauna să pot face yoga, însă discopatia lombară şi hernia cervicală mi-au stat în cale. Nu puteam menţine anumite posturi, iar unele asane îmi provocau dureri în zonele afectate. Însă am aflat de terapia de spate pe care o recomandă Veronica Constantinescu, un fel de yoga pentru cei cu probleme cu spatele. Practic de o lună şi jumătate şi, deja, durerile s-au ameliorat şi sunt fericită că pot menţine anumite posture la care nici nu aş fi putut visa înainte.
  • Publicat:
Terapia de spate, o soluţie eficientă pentru durerile din această zonă

Mi-am dorit întotdeauna să pot face yoga, însă discopatia lombară şi hernia cervicală mi-au stat în cale. Nu puteam menţine anumite posturi, iar unele asane îmi provocau dureri în zonele afectate. Însă am aflat de terapia de spate pe care o recomandă Veronica Constantinescu, un fel de yoga pentru cei cu probleme cu spatele.

Practic de o lună şi jumătate şi, deja, durerile s-au ameliorat şi sunt fericită că pot menţine anumite posture la care nici nu aş fi putut visa înainte. Am întrebat-o pe Veronica Constantinescu ce înseamnă această terapie şi care îi sunt beneficiile.

C.S.Î.D.: Înţeleg că ai învăţat să practici şi să predai terapia pentru spate într-un ashram în India. Este tot un fel de yoga? Cum ai descrie această terapie?

Veronica Constantinescu: Majoritatea oamenilor când aud termenul de yoga au în minte partea fizică, cu posturi complicate şi practicante slăbuţe care sunt super flexibile. Aceasta nu este yoga în esenţă, acestea sunt nişte exerciţii fizice care au fost preluate din cultura yoga de ţările din Vest şi reinterpretate de fiecare persoană sau studio în funcţie de obiectivele lor.

Yoga este arta de a trăi, yoga este contopirea sufletului individual cu energia universală. Iar această contopire este de fapt vindecare sufletească.
Pentru mulţi oameni, din cauza dereglărilor stilului de viaţă, corpul fizic nu mai funcţionează bine, are tot felul de probleme, iar cele de spate sunt unele dintre cele mai frecvente. Postura incorectă, orele lungi la birou, sedentarismul, un regim alimentar neadecvat, stresul…toate acestea rezultă în dureri în zona coloanei, şi în diagnostice precum scolioză, cifoză, discopatie lombară.

În sistemul Nirvana aceste probleme nu trebuie privite că fiind pentru totdeauna. Cu ajutorul terapiei Areiki şi prin exerciţiile de tehnică de spate aceste probleme pot fi ameliorate, tratate şi vindecate.

C.S.Î.D.: Prin ce se asemăna cu yoga?

V.C.: Tehnica de yoga face parte din terapia yoga, împreună cu yoga pentru disfuncţii gastrice, yoga pentru obezitate, yoga pentru artrită sau altele.

Asemănările din punct de vedere tehnic între o şedinţa de yoga şi una de terapie de spate sunt numeroase:

• Ambele au exerciţii de încălzire. La yoga sunt dinamice, la terapia de spate sunt relaxate
• Ambele au asane. La terapia de spate se concentrează pe asane care tonifiaza muşchii spatelui şi relaxează zonele tensionate
• Ambele au relaxare profundă- o necesitate pentru cei cu dureri de spate, deoarece coloana este unul dintre canalele de energie principale ale corpului unde se acumulează energia de stres.
• Ambele au tehnici de respiraţie
• Ambele au partea de observaţie a respiraţiei

C.S.Î.D.: Prin ce se diferenţiază?

V.C.: Dinamismul este diferit. O şedinţă de yoga are exerciţii dinamice şi Salutul Soarelui pentru încălzire. Pentru exerciţiile de spate avem mişcări care măresc capacitatea plămânilor, relaxează mental şi detensionează muşchii spatelui. Posturile diferă. Şedinţa de yoga are un anumit flux, pe când şedinţa de terapie de spate nu are aplecări în faţă sau posturi care solicită spatele foarte mult. Relaxarea este cheie pentru terapia de spate.

C.S.Î.D.: În ce constau exerciţiile?

Exerciţiile sunt simple, constau în mişcări repetate care ajută la întărirea corpului fizic şi la deblocarea canalelor de energie pentru a începe procesul de vindecare. În funcţie de natura diagnosticului şi manifestarea problemelor de spate putem face exerciţii mai complexe au mai simple, pe scaun sau în picioare. De exemplu, pentru cineva care suferă de scolioză lombară severă, discopatie lombară şi hernie de disc recomandăm exerciţiile stând pe scaun. Acest mod de a lucra îi ajută pe cei care sunt limitaţi în mişcare să susţină exerciţii pe care altfel nu ar putea execută.

C.S.Î.D.: Ce alte tehnici foloseşti în această terapie?

V.C.: O tehnică pe care o folosim în toate terapiile din sistem este de a adăuga sunete cu rezonanţă precum A, U, M, Om – toate aceste sunete ajută la relaxare mentală, creează vibraţii în corp şi în minte care ajută la vindecarea corpului fizic. Ele detensionează o minte plină de gânduri şi o stare cu emoţii instabile. Majoritatea studenţilor ne dau feedback despre impactul pozitiv pe care îl simt prin faptul că sunetele fac parte din terapie.

C.S.Î.D.: Cui este ea adresată?

V.C.: Este adresată pe deoparte celor care şi-au pierdut flexibilitatea şi mobilitatea din cauza stilului de viaţă sedentar şi al vieţii la birou, unde stau pe scaun cu orele într-o poziţie incorectă. Îi va ajută să îşi corecteze postura şi le va detensiona zona cervicală, zona unde apar dureri cel mai adesea.

Şedinţa de terapie de spate poate fi privită ca un masaj activ al întregului corp. În al doilea rând ea se adresează celor care suferă de diferite diagnostice precum: cifoză, lordoză, scolioză, discopatie lombară sau hernie de disc.
Studiile ştiinţifice în acest domeniu au demonstrat faptul că yoga tratează deviaţia coloanei cu succes, chiar şi în cazuri în care medicina tradiţională spune că nu este posibil.

Cel mai bun exemplu sunt eu. Când am început practica aveam scolioză cervicală şi dorsală. Aveam dureri groaznice în zona cervicală şi zile când mi se bloca capul uşor spre stânga, muşchii erau atât de tensionaţi.

Vizita la kineto mi-a asigurat diagnosticul că toată viaţă va trebui să fac vizite la cabinet pentru trosnirea coloanei, masaje şi că va trebui să port acele tălpici speciale în toţi pantofii. Asta era prin 2011. De când am început Nirvana Yoga nu doar că nu mai am dureri de spate, dar scolioza dorsală este complet vindecată, cea cervicală are o mică deviaţie, dar nu mă mai doare deloc. Plus că acum am o coloana super flexibilă, pot sta în toate posturile cu aplecare pe spate în totală relaxare.

C.S.Î.D.: Din experienţa ta, după cât timp se văd ameliorările?

V.C.: Aici depinde dacă problema este pe fond de stres sau dacă este corpul fizic afectat: muşchii, vertebrele, uneori probleme la nivel de uter şi blocaje energetice în zona lombară care sunt resimţite că durere.

Dacă este o problemă de stres atunci prin Areiki şi câteva şedinţe de spate se relaxează.  Dacă a fost corpul fizic afectat atunci depinde de severitatea bolii o dată şi de perseverenţă practicantului. Uneori boala nu se poate vindeca total, însă datorită suportului energetic simptomele de durere vor fi reduse la minim. Prin practicarea în mod constant şi schimbarea aspectelor negative care au dus la apariţia bolii în primul rând, practicantul poate simţi o îmbunătăţire extraordinară a calităţii vieţii într-un interval de timp scurt.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
6 beneficii ale turmericului
6 beneficii ale turmericului
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”