Remedii pentru tuse

Hidratare - este cuvantul de ordine in cazurile de raceala si gripa.
  • Publicat:
Remedii pentru tuse
Remedii pentru tuse

Lunile de tranzitie intre anotimpuri stau sub semnul racelii, al gripei si al tusei, un simptom nelipsit al acestor afectiuni. Seaca sau productiva, tusea este deranjanta, insa este benefica, fiind modalitatea prin care organismul curata si protejeaza caile respiratorii de mucus si alte secretii.

In multe cazuri, unul dintre simptomele care insotesc raceala, gripa si infectiile cailor respiratorii superioare (sinuzita, rinita cronica) este tusea.

Seaca (iritativa) ori productiva (cu expectoratii), tusea este mai persistenta noaptea, cand din cauza pozitiei din timpul somnului secretiile nazale ajung in gat, fapt ce declanseaza episoade de tuse.

Tusea apare si in alte afectiuni, cum sunt: bronsita cronica, tumori ale pla­ma­ni­lor, reflux gastroesofagian.

De asemenea, multi dintre fu­ma­torii inraiti au parte dimineata de episoade de tuse. Daca tusea este insotita de febra mare, poate fi semn de pneu­monie. In unele cazuri, tusea poate persista chiar 2, 3 sap­ta­mani, deci pentru a evita complicatiile trebuie tratata cu seriozitate si corect.

Multe lichide

Hidratare – este cuvantul de ordine in cazurile de raceala si gripa. Apa din belsug, supe, ceaiuri de tei indulcite cu mie­re (mierea nu se adauga in cea­iul fierbinte deoarece isi pier­de din calitati, ea nefiind sta­bila la temperaturi mari), fresh de por­tocale, compoturi proas­pat preparate in casa – toate aces­tea sunt indicate pentru ca lichidele purifica orga­nis­mul.

De asemenea, in ceai se pot adauga si cateva picaturi de ulei de migdale (se gaseste in magazinele naturiste).

Ciocolata amaruie si tusea

Tusea seaca poate fi calmata si combatuta, daca in dieta este prezenta cacaoa. S-a de­monstrat ca teobromina, o substanta prezenta in boabele de cacao, este de ajutor pen­tru a combate tusea seaca si nu are efecte adverse. Teo­bro­mina dezactiveaza activi­tatea nervului responsabil in creier pentru refluxul tusei.

Adaugati pe lista alimentelor cheie in caz de tuse si cacaoa fierbinte si ciocolata cu cel putin 75% cacao. De ase­menea, teobromina se mai gaseste in boabele de cafea si frunzele de ceai.

Supa de pui ramane in top

Si nu o spune doar bunica, ci si un studiu efectuat acum cativa ani de catre cercetatorii de la Universitatea din Nebraska. Ei au descoperit ca supa de pui actioneaza ca un anti-inflamator, grabeste eliberarea de mucus a cailor respiratorii si reduce simptomele de tuse si raceala.

Explicatia clara inca nu au gasit-o, dar specialistii au dezvaluit reteta ideala: ceapa, cartofi dulci, morcovi, telina, patrunjel si pui sau gaina.

Sanatate cu fier

Anul trecut, cercetatorii ita­lieni au descoperit ca de­fi­ci­en­ta de fier provoaca tuse cro­nica la femei. La studiu au participat 16 femei care su­fe­reau de tuse cronica, dar care nu aveau afectiuni pulmonare sau respiratorii, astm sau re­flux gastro-esofagian. Toate prezentau deficiente de fier.

Explicatia? Fierul ajuta la pro­ductia de proteine in sis­temul imunitar, astfel fiind con­tro­late inflamatiile. Iar deficienta de fier lasa partile superioare ale sistemului respirator mult mai expuse inflamatiilor, astfel se de­clan­seaza tusea cronica. Ca­teva surse na­turale de fier sunt: ficatul, carnea rosie, fructele de mare, mazarea.

Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Elibereaza-te de durere prin biokinergie!
Elibereaza-te de durere prin biokinergie!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia