Remedii naturiste pentru probleme de sănătate ale copilului

Dacă micuţul suferă de o durere de gât, îi curge nasul sau l-a muşcat un gândăcel, mulţi doctori (şi părinţi) sunt de acord că remediile naturale ale bunicii, pe care mai toţi le avem la îndemână, reprezintă calea cea mai bună pentru a grăbi vindecarea. Unde mai pui că nu există efecte adverse, costă mai nimic şi sigur le ai în casă pe majoritatea.
  • Publicat:
Remedii naturiste pentru probleme de sănătate ale copilului

Dacă micuţul suferă de o durere de gât, îi curge nasul sau l-a muşcat un gândăcel, mulţi doctori (şi părinţi) sunt de acord că remediile naturale ale bunicii, pe care mai toţi le avem la îndemână, reprezintă calea cea mai bună pentru a grăbi vindecarea.

Unde mai pui că nu există efecte adverse, costă mai nimic şi sigur le ai în casă pe majoritatea.

Organismul unui copil are nevoie de sprijin în dezvoltarea cât mai naturală, astfel încât acesta să-şi creeze propriile mecanisme de apărare împotriva bolilor, cu ajutorul unor nutrienţi cu adevărat valoroşi.

Împreună cu medicul Atena Ionescu am realizat un top al celor mai eficiente remedii naturale pentru copii, ce acoperă un spectru larg de probleme şi garantează o vindecare sănătoasă pentru odorul tău.

Lămâia

Aliment cu proprietăţi antivirale, antibacteriene şi imunostimulatoare, lămâia cea de toate zilele are şi acţiune detoxifiantă asupra ficatului. Cum acţionează ea la copii? Combinaţia de miere cu lămâie, în cantităţi egale, din care se administrează câte o linguriţă de amestec, are efecte emoliente şi calmante, ameliorând atât simptomele de usturime şi durere, simultan cu susţinerea şi scăderea inflamaţiei.

Mierea

Este un aliment-medicament cunoscut şi folosit din antichitate, cu o plajă foarte largă de recomandări, atât intern, cât şi în aplicaţii locale, influenţând vindecarea multor probleme, de la infecţii, răni, până la tuse şi gât roşu. În combinaţie cu mai sus numita lămâie, obţii un suc numai bun pentru durerile de gât ale micuţului. Atenţie! Mierea nu este indicată copiilor cu vârsta sub 1 an.

Ouăle de prepeliţă

Cu o valoare nutriţională de 4-5 ori superioară oului de găină (conţin de cinci ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de 15 ori mai multă vitamina B2 şi de şase ori mai multă vitamina B1, plus calciu, zinc, sulf şi potasiu). Ce fac ele? Reglează aciditatea gastrică şi digestia, ajută în tratarea bolilor renale şi de ficat, ajută foarte mult şi în cazurile de rinită alergică, alergii şi eczeme. Pe lângă toate acestea, sunt benefice în afecţiunile oftalmologice şi de ORL, reglează nivelul zahărului din sânge în cazurile de diabet şi acţionează pozitiv asupra creierului.

Oţetul aromat

De mare ajutor în caz de gripă sau răceală, oţetul de mere nu ar trebui să lipsească din nici o casă, mai ales în anotimpul rece, când infecţiile respiratorii se fac atât de uşor. Clasica frecţie cu oţet de mere scade febra şi grăbeşte vindecarea. Se pot pune comprese calde cu oţet de mere diluat cu apă pe cap, la gât sau la tălpile picioarelor. în nas se pot pune tampoane de vată înmuiate în oţet. Nasul se desfundă imediat, respiraţia se normalizează şi puiul tău se poate odihni liniştit.

Cartoful

Se foloseşte ras, amestecat cu spirt sau oţet în cataplasme în angine şi amigdalite, cu efect rapid asupra durerii şi inflamaţiei. Feliat, aplicat la nivelul frunţii şi cefei cu ajutorul unei năframe, are efect în cazul durerilor de cap şi febră.

Muşeţelul

Cunoscut pentru acţiunea sa calmantă, antispasmodică, antiinflamatorie, antialergică şi emolientă, dar şi pentru efectul benefic în colicile sugarului, administrat sub formă de ceai (câteva linguriţe, cât să rămână loc şi pentru lapte) sau ca remediu homeopat (Chamomilla 5 CH), are efecte pozitive şi asupra agitaţiei şi iritabilităţii nervoase.

Probioticele

Sunt deosebit de importante, mai ales atunci când peste jumătate din copii se nasc prin cezariană şi sunt astfel privaţi de “însămânţarea naturală” cu bacteriile din canalul vaginal. Mai ales că alăptarea naturală cunoaşte o scădere în România, iar tratamentele cu antibiotice înaintea vârstei de 2 ani, probioticele ar trebui să fie nelipsite din dieta celor mici, fie că optăm pentru varianta naturală: alimente fermentate (borş, zeamă de varză, varză murată, kefir, socată), sau apelăm la probioticele din farmacie. După cum vedeţi, “farmacia” este chiar la noi acasă, este complet nedureroasă şi prietenoasă cu cei mici, toate acestea în avantajul lor!

Polenul crud, unul dintre cele mai valoroase remedii

Cu toţii cunoaştem polenul uscat, însă calităţile polenului crud sunt incomparabile. Descoperit în 1992 de francezul Patrice Percie du Sert, autorul cărţii „Aceste polenuri care vindecă”, polenul crud  conţine o mare varietate de vitamine, enzime, microelemente dificil de găsit într-un alt produs natural şi, din fericire, este uşor de găsit la noi în ţară. Poate fi păstrat la congelator şi consumat imediat.

Aplicaţiile sale medicale sunt numeroase: reface flora intestinală, fiind un probiotic vegetal bogat în lactobacili, bifidobacterii şi drojdii ce refac şi protejează flora. în plus, este remineralizant şi polivitaminizant. Este recomandat în profilaxia răcelilor, ca probiotic, protector şi revitalizant hepatic, în toate stările carenţiale, trofic cerebral, antialergic. Dozele utile sunt de 2-5 g/zi la copii sub un an, 5-10 g/zi la copii de 1-10 ani, 10-30 g/zi peste vârsta de 10 ani. în condiţii de supraso­licitare (fizică sau intelectuală), cantităţile pot creşte până la 50-100 g/zi.

Autor: Ioana Georgescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beneficiile ceaiului pentru sănătate
Beneficiile ceaiului pentru sănătate
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”