Lactoferina, florile de tei şi pătlagina vin de hac virusurilor gripale

Potrivit unui studiu, în medie, fiecare adult este afectat de o viroză respiratorie între 1 dată şi de 3 ori pe sezon, fiecare episod clinic durând 3 sau 4 zile. Un sistem imunitar puternic însă contribuie la limitarea riscului de apariţie a infecţiilor, reduce durata de evoluţie a bolii şi asigură recuperarea rapidă. Medicii recomandă utilizarea produselor imunomodulatoare inclusiv ca mijloc de prevenţie, dar şi a plantelor cu eficienţă terapeutică recunoscută.
  • Publicat:
Lactoferina, florile de tei şi pătlagina vin de hac virusurilor gripale

Strănutul, tusea, durerile în gât, febra, starea de oboseală etc. se numără printre semnele clinice ale virozelor respiratorii. Lactoferina interacţionează cu anumite componente microbiene şi virale implicate în procesul infecţiei şi datorită capacităţii sale de a exercita activitate antivirală şi antimicrobiană previne, tratează şi reduce riscul repetării episoadelor de răceală, indică cercetări recente.

Efectul bacteriostatic al lactoferinei a fost asociat cu abilitatea sa de a lega fierul. Aproape toate bacteriile au nevoie de fier şi datorită proprietăţilor de sechestrare, lactoferina este în masură să împiedice utilizarea fierului de către bacterii. Şi, nu în ultimul rând, mecanisme altele decât simpla reţinere a fierului sunt implicate în acţiunea lactoferinei, precum blocarea metabolismului carbohidraţilor microorganismelor sau destabilizarea peretelui celular bacterian.

De asemenea, lactoferina ajută la scăderea stresului oxidativ de la nivelul ţesuturilor, stres oxidativ ce se poate transforma într-un factor declanşator al unor boli precum cancerul. Imunoglobulinele ce se găsesc în mod natural în colostrul muls în primele 12 ore după fătare sunt utilizate de către sistemul imunitar pentru a identifica şi neutraliza agenţii străini organismului, precum bacteriile şi virusurile.

Există o mare diversitate de imunoglobuline, lucru ce permite sistemului imunitar al organismului să recunoască o varietate la fel de mare de agenţi străini. Însă cea mai importantă din grupul imunoglobulinelor ce se găsesc în sânge, lichidele tisulare şi în colostrul proaspăt, ca pondere şi mod de acţiune, este imunoglobulina G (Ig G). Extrem de eficiente mai ales în această perioadă s-au dovedit a fi suplimentele alimentare pe bază de lactoferină şi imunoglobulinele G naturale din colostru.

Plante cu beneficii recunoscute

Este ştiut că natura este generoasă, florile de tei şi pătlagina fiind 2 plante cu reale virtuţi terapeutice, extrem de eficiente în sezonul rece. Florile de tei conferă at`t mirosul îmbătător, cât şi efectul puternic împotriva răcelii şi gripei.

Studii experimentale au pus în evidenţă acţiunile antivirale, imunostimulatoare, emoliente, antitusive, diaforetice şi antispastice cu rezultate foarte bune în tratamentul tusei de diferite etiologii, al virozelor, faringo-laringo-traheitelor şi bronşitelor.

Pătlagina conţine substanţe active, substanţe antibiotice, ulei volatil şi vitaminele A, C şi K. Cercetările actuale au evidenţiat existenţa unei multitudini de substanţe active cu rol emolient, expectorant, antispastic, antiinflamator şi antibacterian.  

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia