Fără energie după concediu? Remediile naturale îţi vin în ajutor!

Potrivit psihologilor, durează între 7 şi 10 zile pentru a ne reintra în ritm după concediu şi a ne readapta la programul zilnic de muncă. Această perioadă de tranziţie este adesea însoţită de scăderea tonusului fizic şi psihic, dar mai ales de tulburări digestive generate de stres şi modificarea obiceiurilor alimentare.
  • Publicat:
Fără energie după concediu? Remediile naturale îţi vin în ajutor!

După vacanţa binemeritată, a sosit momentul să ne întoarcem la locul de muncă.

Sunteţi pregătiţi pentru a reveni în forţă la programul de lucru, la trezitul de dimineaţă, la şedinţe îndelungate, la noi sarcini şi proiecte?

Sau mai degrabă vă simţiţi total lipsiţi de energie?

Nu e de mirare. Potrivit psihologilor, durează între 7 şi 10 zile pentru a ne reintra în ritm după concediu şi a ne readapta la programul zilnic de muncă. Această perioadă de tranziţie este adesea însoţită de scăderea tonusului fizic şi psihic, dar mai ales de tulburări digestive generate de stres şi modificarea obiceiurilor alimentare.

Există însă soluţii simple şi naturale care vă pot ajuta să vă adaptaţi la noul ritm de viaţă şi să faceţi faţă provocărilor de la serviciu.

Cum apar tulburările digestive?

Sistemul digestiv este destul de vulnerabil şi reacţionează rapid la factori precum:

1. alimentaţia necorespunzătoare;
2. consumul de alcool;
3. stresul şi anxietatea;
4. efectul secundar al medicamentelor;
5. lipsa activităţii fizice;
6. boli şi complicaţii ale acestora.

Stresul intens din perioada de readaptare la programul de lucru se află în topul factorilor nocivi pentru sistemul digestiv. Există o relaţie complexă între sistemul digestiv şi creier.

Atunci când creierul este supus factorilor de stres, acest lucru provoacă dezechilibre hormonale şi perturbă sistemul digestiv. De aceea, când suntem stresaţi, ne confruntăm cu: bătăi rapide ale inimii, creşterea tensiunii arteriale, lipsa poftei de mâncare sau dimpotrivă creşterea apetitului, mai ales pentru alimente bogate în calorii şi dezechilibrate nutriţional.

Stresul poate provoca, pe termen scurt, dureri sau arsuri la stomac, greaţă, vărsături, iar pe termen lung se poate ajunge la sindrom de colon iritabil, ulcer.

Alimentele nesănătoase, tentaţii după vacanţă

Pe lângă stres, nu de puţine ori, în perioada de readaptare la ritmul de muncă suntem tentaţi a avea obiceiuri alimentare nesănătoase. Din cauza lipsei de timp pentru a ne prepara hrana sau, poate, nostalgia după zilele de relaxare ne determină să consumăm alimente greu digerabile precum cartofii prăjiţi, mezelurile, dulciurile şi produsele de patiserie. Ca să nu mai vorbim de cei care fumează peste măsură şi/sau îşi îneacă tristeţea într-un pahar cu vin odată ce se întorc la muncă din concediu.

În aceste condiţii se instalează lipsa de energie şi disconfortul digestiv, care se manifestă prin: senzaţie de prea plin, balonare abdominală, arsuri la stomac, dureri epigastrice, greaţă, eructaţii, reflux gastro-esofagian, respiraţie urât mirositoare, stare de oboseală. Aceste simptome apar din cauza faptului că enzimele digestive şi sucurile biliare, responsabile cu digerarea alimentelor, nu reuşesc să facă faţă stilului de viaţă nesănătos.

Ajutor din natură în caz de stres şi tulburări digestive

Natura ne pune la dispoziţie o serie de enzime digestive şi extracte din plante care participă activ la digestie şi la starea generală de bine. Din această categorie fac parte:

1. enzimele naturale derivate din ciuperca Aspergillus
2. extractele din Ghinţură-galbenă, Păpădie, Armurariu şi Ginseng-siberian.

Substanţele vegetale naturale adaptogene ajută organismul să facă faţă stresului şi să se recupereze. Enzimele digestive naturale şi extractele din plante iau parte activă la digestie şi la starea de bine generală.

Enzimele sunt catalizatori de proteine (activatori), care accelerează de mii de ori reacţiile chimice din organism. Cu cât enzimele sunt mai active, cu atât digestia este mai rapidă, iar starea organismului este mai bună. Enzimele sunt produse în sistemul digestiv şi sunt suplimentate din alimente crude sau proaspete. Cantitatea insuficientă de enzime poate fi compensată prin utilizarea suplimentară de enzime digestive naturale, care uşurează activitatea pancreasului şi a ficatului şi stimulează digestia.

Administrate în timpul meselor, enzimele din ciuperca Aspergillus previn apariţia tulburărilor digestive precum balonarea, senzaţia de greaţă, eructaţiile, durerile abdominale.
Acţiunea enzimelor este consolidată de extracte din plante: rădăcină de Ghinţură-galbenă, rădăcină de Păpădie, extract uscat din fructe de Armurariu, rădăcină de Ginseng-siberian.

Acestea susţin sistemul digestiv, protejează celulele hepatice de toxine şi au efect adaptogen, ajutând organismul să facă faţă factorilor de stres.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Cele mai bune ceaiuri pentru tuse
Cele mai bune ceaiuri pentru tuse
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări:
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Cum calmezi natural durerile înfiorătoare produse de calculii renali
Cum calmezi natural durerile înfiorătoare produse de calculii renali