Cojile de cartofi, mai sănătoase decât credeai

Cartoful, una dintre cele mai consumate legume, conţine vitamine precum B1, B2, B3 sau B6, iar cantitatea de vitamina C conţinută este de patru ori mai mare decât cea din mere sau din pere.
  • Publicat:
Cojile de cartofi, mai sănătoase decât credeai
Cartoful, una dintre cele mai consumate legume, conţine vitamine precum B1, B2, B3 sau B6, iar cantitatea de vitamina C conţinută este de patru ori mai mare decât cea din mere sau din pere. Din punct de vedere terapeutic, cea mai importantă parte a acestora este coaja, adică partea care de obicei se aruncă.
 
Coaja cartofilor are culori de la brun până la roşu, galben sau chiar violet închis şi conţine pigmenţi (flavonoide) cu acţiune antioxidantă şi antitumorală, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compuşi fenolici cu efect de reglaj asupra activităţii cardiace.
Geneticianul american Roy Navarre, de la „Agricultural Research Service”, un centru de cercetare specializat, între altele, în detectarea principiilor active din plante, a descoperit nu mai puţin de 60 de substanţe terapeutic active în coaja cartofilor, scrie
nutrition-and-you.com.
 
Tratamentul cu suc de cartofi scade presiunea arterială, previne puseurile de hipertensiune şi are efecte benefice în tratarea gastritei şi a ulcerului gastric. Sucul de cartof se obţine din folosirea cartofului cu tot cu coajă după îndepărtarea pământului, a impurităţilor şi a părţilor înverzite (culoarea verde a cojii indică un nivel ridicat de toxicitate) consumat imediat pentru a evita oxidarea. Se poate folosi în combinaţie cu suc mere sau de morcov pentru un gust mai bun.
 
Decoctul de coji se obţine prin fierberea acestora 10 minute. Preparatul rezultat se consumă pe stomacul gol, după filtrare, având efecte antireumatice, antitumorale, antiinflamatoare, remineralizante. Cojile rămase se aplică, sub formă de cataplasmă caldă, pe articulaţiile afectate de reumatism, pe eczeme, pe rănile care se cicatrizează greu.
 
Pentru cataplasma cu coji de cartofi se poate folosi şi coaja de culoare verde a cartofilor, care apare de obicei la tuberculi, care au crescut la suprafaţa pământului, şi care folosită extern are efect antiviral, antibacterian, combat ciupercile parazite şi insectele.
 
În alimentaţie, această parte verde a cartofului este foarte toxică conţinând aşa-numiţii glico-alcaloizi, substanţe cu efecte nocive asupra sistemului nervos şi endocrin al omului. Provoacă deranjamente intestinale, vomă, dureri abdominale şi de cap, probleme circulatorii sau respiratorii.
 
(Sursa:gandul.info)
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”