Apiterapia – cum ne tratam cu miere?

Mierea este un foarte bun ci­catrizant, emolient, antioxidant, de aceea se foloseste foarte mult in cos­me­tica, si de asemenea in tratamentul unor plagi, ulcere varicoase. De asemenea, este si un antibiotic natural, desi cu actiune mai slaba decât a propolisului – are efect inhibitor atât asupra bacteriilor, cât si a fungilor. Efectul sedativ si laxativ usor sunt deja binecunoscute.
  • Publicat:
Apiterapia - cum ne tratam cu miere?
Apiterapia fapte si miere

Ce este apiterapia, cu ce se „mananca” ea si cu ce „dulci” rezultate este folosita? O metoda care utilizeaza proprietatile terapeutice ale produselor stupului – polen, propolis, venin, laptisor de matca – in tratamentul bolilor, a inceput doctorita Alice Popescu, specialista mea de incredere de la Institutul de Medicina Alternativa si Complementara. Si m-a facut si mai curioasa.

CSID: „Te iubesc ca mierea”, ii spunea fata imparatului in „Sarea in bucate” si tot nu l-a multumit. Pentru ca noi nu traim in basme stim ca sarea nu este atat de recomandata in alimentatie, pe cand mierea… Laudati-mi-o putin…
Dr. Alice Popescu:
Este un foarte bun ci­catrizant, emolient, antioxidant, de aceea se foloseste foarte mult in cos­me­tica, si de asemenea in tratamentul unor plagi, ulcere varicoase. De asemenea, este si un antibiotic natural, desi cu actiune mai slaba decât a propolisului – are efect inhibitor atât asupra bacteriilor, cât si a fungilor. Efectul sedativ si laxativ usor sunt deja binecunoscute.

CSID: Daca ar fi sa luam soi cu soi, pen­tru ce este exact recomandata cea de sal­cam, cea de tei, cea poliflora… De care sa luam si in ce moment?
Dr. A.P.:
Mierea de salcâm, desi e cea mai fina ca gust, nu e cel mai eficient sortiment de miere din punct de vedere terapeutic. Este sedativa, antitusiva si ci­catrizanta, ca orice miere naturala, dar daca se ia in scop terapeutic, aceleasi efecte pot fi obtinute mai usor cu o mie­re poliflora sau de tei. Mierea de mana are un continut ridicat de minerale, este antiinflamatorie si cicatrizanta, are un usor efect antialergic. Mierea de conifere are efect diuretic si laxativ, mierea de trifoi este antidiareica si se indica si in boli ginecologice, mierea de menta ajuta in diskinezii biliare si balonare, are efect antispastic.

CSID: O mare problema a mea, pentru ca zilnic consum miere dimineata cu cereale… Exista miere contrafacuta? Si daca da, noi cum le deosebim?
Dr. A.P.:
Exista falsuri grosolane, de tipul sirop de zahar fiert cu tei sau alte plante, ca sa miroasa a miere; dar si fal­suri mai greu de depistat, de exemplu asa-numita „miere de hranire”, res­pec­tiv miere produsa de albinele hranite cu sirop de zahar sau serbet special de catre apicultor. Albinele transforma zaharul in miere si-o depun in faguri, dar acea miere este lipsita de virtuti terapeutice. Nu putem avea certitudinea ca o miere este naturala si de calitate decât dupa analize de labo­rator, spe­ci­alizate. Dar mie­rea naturala crista­li­zea­za, se „za­ha­ri­seste” dupa câteva luni, for­mând granule mici de glucoza, cu gust caracteristic.

CSID: Si propolisul imi era un ne­prieten care la nevoie s-a cunoscut.
Dr. A.P.:
Propolisul este o sub­stan­ta rasinoasa pe care albi­nele o culeg de pe mu­gu­rii si mladitele plan­telor si o amesteca apoi cu ceara si se­cre­tii spe­cia­li­zate. Il fo­losesc pen­tru izo­lare si apa­rare. In terapie, pro­polisul se uti­­li­zeaza cel mai mult ca ant­i­sep­tic cu spec­tru larg si foarte pu­ternic. Este util atât contra bac­teriilor, cât si a fungilor si viru­su­rilor. De ase­menea, i s-au demonstrat si cali­tati antitumorale si cicatrizante. Are si efect antioxidant si ajuta la elimi­na­rea metalelor grele. Domeniul cel mai larg de utilizare a propolisului sunt infec­tiile, mai ales cutanate, digestive si in sfera ORL.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Top 5 plante medicinale pro imunitate
Top 5 plante medicinale pro imunitate
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: