6 beneficii ale turmericului

Turmericul, acest condiment galben-portocaliucu o aromă unică, dar subtilă, este folosit în mod obişnuit în preparate precum curry şi sosuri. Acesta provine din rădăcina de curcuma. Condimentul este folosit pentru proprietăţile sale medicinale, antioxidante şi antiinflamatoare de mii de ani. Ceaiul de turmeric este una dintre cele mai comune modalităţi de consum a acestuia.
  • Publicat:
6 beneficii ale turmericului

Turmericul, acest condiment galben-portocaliucu o aromă unică, dar subtilă, este folosit în mod obişnuit în preparate precum curry şi sosuri.

Acesta provine din rădăcina de curcuma. Condimentul este folosit pentru proprietăţile sale medicinale, antioxidante şi antiinflamatoare de mii de ani. Ceaiul de turmeric este una dintre cele mai comune modalităţi de consum a acestuia.

Ameliorează simptomele artritei

Ceaiul de turmeric este un puternic anti-inflamator ale cărui proprietăţi pot ajuta la uşurarea inflamaţilor şi umflăturilor în cazul persoanelor care suferă de artrită. Acesta reduce simptomele dureroase. Un studiu a constatat faptul că un compus activ din turmeric, denumit curcumină, a fost eficace în reducerea durerii la pacienţii cu osteoartrită.

Ajută la prevenirea bolii Alzheimer

Deşi studiile încă mai caută cauzele exacte care declanşează boala Alzheimer, s-a constatat faptul că substanţa curcumină – găsită în turmeric – poate ajuta la prevenirea acesteia. Antioxidanţii găsiţi în turmeric împiedică deteriorarea care poate duce la dezvoltarea bolii Alzheimer. Mai important de atât, unele cercetări arată că turmericul poate reduce pierderea markerului sinaptic şi acumularea de amiloide legate de dezvoltarea bolii Alzheimer.

Ajută la prevenirea cancerului

Numeroasele proprietăţi medicinale ale ceaiului de turmeric, inclusiv proprietăţile antioxidante şi antiinflamatoare, ar putea contribui la prevenirea cancerului. Institutul National de Cancer a recunoscut curcumina drept anticarcinogen eficace, sau o substanţă esenţială care ajuta la prevenirea cancerului.

Menţine remisia ulcerativă a colitei

Colita ulcerativă (UC) este o afecţiune cronică ce provoacă ulcere în capătul inferior al tractului gastro-intestinal. Turmericul ar putea ajuta la menţinerea remisiei simptomelor. Potrivit Centrului Medical al Universităţii din Maryland, un studiu a constatat faptul că pacienţii cu UC în remisie au avut rate de recădere semnificativ mai mici ca urmare a consumului de curcuma.

Stimulează sistemul imunitar

Proprietăţile medicinale din turmeric pot fi capabile să stimuleze sistemul imunitar chiar şi la persoanele cu tulburări imune. Un studiu recent a susţinut faptul că turmericul este un bun mediator al sistemului imunitar.

Reduce colesterolul

Reducerea colesterolului LDL (sau colesterolului dăunător organismului) poate contribui la reducerea riscului de apariţie a unor afecţiuni grave, inclusiv a bolilor de inimă şi a accidentului vascular cerebral. Există dovezi conform cărora turmericul este eficient în a face acest lucru. De exemplu, un studiu din 2008 a constatat faptul că o doză mică de curcumină a fost asociată cu scăderea nivelului de LDL şi a nivelului total de colesterol din organism.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”