“Manerele dragostei” sufoca plamanii

Sunculita acumulata in jurul abdomenului limiteaza capacitatea purtatorului de a inhala aerul profund, generand probleme la nivelul plamanilor, sugereaza ultimele descoperiri ale oamenilor de stiinta francezi
  • Publicat:
“Manerele dragostei” sufoca plamanii
“Manerele dragostei” sufoca plamanii

Sunculita acumulata in jurul abdomenului limiteaza capacitatea purtatorului de a inhala aerul profund, generand probleme la nivelul plamanilor, sugereaza ultimele descoperiri ale oamenilor de stiinta francezi.

Un studiu efectuat in Franta, pe un numar de 120.000 de barbati si femei, atrage atentia asupra legaturii periculoase dintre grasimile depuse pe abdominalii oblici – cunoscute drept “manerele dragostei” – si disfunctiile pulmonare.

Cercetatorii sustin ca independent de indicele masei corporale sau de obiceiul de a fuma ale participantilor la studiu, concluziile sunt cat se poate de clare: plamanii nu functioneaza la intreaga lor capacitate din pricina “manerelor”.

Totusi, fumatul sau prezenta unor boli cardiovasculare nu fac decat sa inrautateasca starea de sanatate a persoanelor cu astfel de dotari.

O posibila explicatie ar fi existenta sindromului metabolic – o colectie de boli ce include presiunea arteriala si colesterolul marit – care este frecvent asociat cu excesul de grasime in jurul taliei.

Concret, specialistii spun ca este vorba despre obezitatea abdominala ce poate fi usor diagnosticata cu ajutorul metrului: o talie mai groasa de 89 cm in cazul femeilor, respectiv 102 cm in cazul barbatilor e semn rau.

Supraponderalii ar trebui sa-si supravegheze mai atent greutatea

Obezitatea abdominala afecteaza functia respiratorie actionand la nivelul diafragmei sau a peretelui toracic. In plus, stratul de gasime poate favoriza instalarea proceselor inflamatorii care perturba activitatea plamanilor. Iar una dintre cauzele morbiditatii prin obezitate este tocmai reducerea capacitatii de functionare a plamanilor.

Citeste si Un „NU“ hotarat obezitatii!
Dieta europeana protejeaza creierul

Urmărește CSID.ro pe Google News
Tehnologia, utila sau periculoasa?
Tehnologia, utila sau periculoasa?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”