Fumatul cauzeaza cataracta. Tigarile dauneaza grav cristalinului

Daca nu ai renuntat inca la fumat, iata inca un motiv sa o faci - un raport al Physicians Health Study, atesta o legatura demonstrata intre acest obicei nociv si aparitia cataractei.
  • Publicat:
Fumatul cauzeaza cataracta. Tigarile dauneaza grav cristalinului
Fumatul cauzeaza cataracta Tigarile dauneaza grav cristalinului

Exista o serie intreaga de factori care favorizeaza instalarea acestei afectiuni; pornind de la sex, culoare a ochilor, mostenire genetica, si pana la expunere la soare, rani oculare, obezitate, exces de steroizi si imbatranire, cataracta poate avea efecte devastatoare, ducand pana la pierderea totala a vederii.

Studiile de specialitate atentioneaza asupra celor doua cai prin care aceasta afectiune ataca ochii. In primul rand, radicalii liberi prezenti in fumul de tigara asalteaza in mod direct ochiul, vatamand structura proteica si membranoasa a cristalinului. In al doilea rand, fumatul reduce cantitatea de antioxidanti din organism, precum si unele enzime care ajuta la inlaturarea proteinelor din cristalin. In timp, aceasta asociere devastatoare dubleaza riscul de aparitie a cataractei la care se expune un fumator care consuma circa un pachet de tigari pe zi, prin comparatie cu o persoana nefumatoare, cu un trecut similar.

Chiar si asa, este greu de crezut ca argumentul va convinge pe cineva sa renunte la tigari, in conditiile in care fumatul a fost deja relationat de multe alte afectiuni care ameninta nu doar sanatatea, ci si viata in sine. Dintre acestea, amintim doar bolile de inima, bronsita, emfizemul pulmonar, atacul de cord, multitudinea de tipuri de cancer si halena cronica. In vreme ce multi fumatori nu par sa fie inspaimantati de niciunul dintre avertismentele emise de medici pana acum, si mai putini dintre acestia dau semne ca s-ar gandi la cei din jur. Ar fi ideal ca ei sa realizeze raul pe care il fac oamenilor care sunt nevoiti sa inhaleze fumul tigarilor lor, care nu le intra doar in plamani, ci si in ochi.

In ziua de astazi, operatia de cataracta are o rata de succes de 90%, existand sanse reale ca pacientul sa isi recupereze vederea. In unele cazuri, persoanele operate pot dezvolta complicatii, dar statisticile scot la iveala o incidenta foarte mica in acest sens. Din pacate insa, pentru fumatorii vechi, vestile nu sunt prea bune – chiar daca renunta la tigari riscul de a suferi de cataracta se dovedeste a fi cat se poate de real, chiar si dupa 20 de ani. Totusi, beneficiile aduse de renuntarea la fumat sunt incontestabile, ele imbunatatind calitatea vietii individului, precum si sanatatea acestuia.

Ce este cataracta?
Afectiune caracterizata printr-o suita de modificari cu caracter degenerativ care actioneaza asupra structurii ochiului prin aglomerarea locala a proteinelor din  cristalin. Intreg procesul obstructioneaza vederea, si, netratat, duce la pierderea totala a acesteia. Cataracta poate afecta ambii ochi, si principala cauza a ei este inantarea in varsta. Aparitia bolii mai poate fi influentata si de rani oculare, anumite medicamente, dar si de diversi factori care tin de mediul inconjurator si de stilul de viata adoptat. Din pacate, unele cazuri sunt congenitale.

Cum se depisteaza?
Ca urmare a unui set complex de analize care vizeaza acuitatea vizuala si structura interna a ochiului. Persoanele suspectate de cataracta, pot acuza imposibilitatea de a percepe culorile aprinse la adevarata lor intensitate. Uneori, lumina le poate parea prea puternica, si este posibil sa vada dublu. De fapt, acest ultim aspect este caracteristic instalarii precoce a bolii. Daca experimentezi unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos, mergi urgent la medicul oftalmolog!

* vedere intunecata sau incetosata
* vedere neclara sau distorsionata
* modificari in perceptia culorilor
* cresteri constante ale dioptriilor
* pierderi de vedere
* disconfort cauzat de lumina naturala sau artificiala
* pete albe, laptoase, pe suprafata pupilei/pupilelor

Cum se trateaza?
Cea mai buna solutie este operatia; aceasta se efectueaza cu scopul de a mari acuitatea vizuala, si de a imbunatati calitatea vietii. In toate cazurile, pacientul este cel care decide daca se opereaza sau nu. Iar in conditiile in care costurile pentru aceasta interventie chirurgicala nu sunt tocmai exorbitante, medicii recomanda efectuarea ei cat mai repede de la aflarea diagnosticului.  Uneori,  cataracta poate fi tratata  cu ajutorul lentilelor speciale. Oricum ar fi, pacientul trebuie sa discute cu oftalmologul pentru a decide ce varianta se potriveste cel mai bine tipului si gradului de cataracta avut.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”