Cutu la cosmetica

Catelusul tau trebuie sa fie mereu aranjat si, de ce nu, in pas cu moda. Cosmetica canina este obligatorie la concursuri si, firesc, datorita ei cainii, pot fi tinuti intr-o stare perfecta de curatenie. Serviciile de acest gen insa trebuie oferite doar de
  • Publicat:
Cutu la cosmetica
Cutu la cosmetica

De fiecare data cand mergem afara, ideal ar fi ca la intoarcerea in casa sa spalam sau sa stergem cainele pe labute. Tot zilnic, trebuie sa il periem sau doar sa il pieptanam. In felul acesta, se simte si bine si rezolvam si o problema de igiena. Si am cam scapat de ingrijirea obligatorie zilnica. Insa, o data pe luna, mergem la medicul veterinar sa ii verifice starea urechilor si a dintilor. Urechile trebuie sterse.

De asemenea, se smulge parul din ele, mai ales la cainii cu urechi lungi, fiindca la acestia apar mai des infectii otice. Dupa ce ne-am asigurat ca starea urechilor si a dintilor e buna, ii facem o data pe luna sau la doua luni o baie. Nu este recomandat sa exageram cu dusurile sau cu baia, dar tot trebuie spalati! Neaparat folosim sampon special pentru caini, care nu le distruge straturile protectoare de pe piele. Apa trebuie sa aiba in jur de 37oC.

Cand ii clatim, avem grija sa nu le intre apa in ochi, in urechi sau in nas. Dupa baie, ii stergem cu un prosop mare si avem grija ca, pana nu li se usuca blana, sa nu ajunga in praf si sa se tavaleasca. De asemenea, nu trebuie lasati sa se arunce in lac sau intr-o balta si nici sa stea multa vreme in soare. Dupa ce i-am spalat, mergem la… coafat.

In vizita la frizer

La caini, procedura de pregatire si de formare a parului se numeste trimat. Exista specii care nu au nevoie de tuns, iar intretinerea se face doar cu pieptenele. Medicul veterinar ne indica de obicei la ce fel de toaletare trebuie sa recurgem. Oricum, ingrijirea incepe din copilarie. In felul acesta, puiul se obisnuieste cu procedura si o va suporta foarte usor. Prin trimat, i se scoate parul mort, pentru ca in locul lui sa creasca un par sanatos, apoi cu ajutorul foarfecii se aranjeaza forma dorita. In mod normal, se trimeaza cainii cu parul sarmos si cainii de vanatoare. De ce e important trimatul?

Naparlirea de pe timpul iernii le provoaca o stare de nervozitate, din cau­za mancarimilor. Cainii ajung sa-si provoace rani scarpinandu-se si, practic, incercand sa-si indeparteze parul mort. Asa ca vizita la frizer nu e doar un moft. Atat trimatul, cat si tunsul cainelui se fac doar de catre persoane pregatite si care au instrumente speciale.

Terapie dupa tuns

Dupa tuns, e foarte importanta reactia stapanului. Cainele constientizeaza felul in care te uiti la el. Daca tu razi sau il respingi pentru ca e prea urat, patrupedul sufera. Cu alte cuvinte, atentie mare pentru ca si ei au sentimente! (…)

Cititi continuarea in editia tiparita.

Foto:  NORTHFOTO, REUTERS, GULIVER

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Cum sa rezistam caniculei
Cum sa rezistam caniculei
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”