Cum se manifestă lipsa de vitamine?

E bine ştiut că organismul uman nu poate funcţiona în parametri normali, nu se poate regenera sau dezvolta adecvat dacă nu i se asigură necesarul de vitamine (grup de substanţe organice naturale). Principala sursă de aprovizionare (şi cea mai sănătoasă) cu vitamine constă în alimentele din hrana zilnică, dar niciun aliment, exceptând laptele matern, nu conţine toate vitaminele de care ai nevoie. De aceea este necesar să fii atentă la dieta cu care îţi obişnuieşti corpul astfel încât să acoperi tot necesarul de vitamine.
  • Publicat:
Cum se manifestă lipsa de vitamine?

E bine ştiut că organismul uman nu poate funcţiona în parametri normali, nu se poate regenera sau dezvolta adecvat dacă nu i se asigură necesarul de vitamine (grup de substanţe organice naturale). Principala sursă de aprovizionare (şi cea mai sănătoasă) cu vitamine constă în alimentele din hrana zilnică, dar niciun aliment, exceptând laptele matern,  nu conţine toate vitaminele de care ai nevoie. De aceea este necesar să fii atentă la dieta cu care îţi obişnuieşti corpul astfel încât să acoperi tot necesarul de vitamine.

Deficitul unei singure vitamine poate provoca tulburări sau chiar afecţiuni medicale. Carenţele de vitamine apar nu numai din cauza unei alimentaţii incorecte, ci şi din cauze cum ar fi: preparea termică care distruge vitaminele, anorexia, dezechilibrele de la nivelul florei intestinale (flora sintetizează vitamine), dereglarea absorbţiei vitaminelor pe tractul gastro-intestinal, parazitozele (invadarea organismului cu paraziţi patogeni) sau stări fiziologice precum perioada alăptării, sarcina, creşterea.

Pielea uscată, semnul deficitului de vitamina A

Denumită si retinol, vitamina A este implicată în multe procese din organism, astfel influenţează vederea, dar şi sănătatea pielii şau a oaselor. Ea este indispensabilă ochilor, mai ales pentru vederea crepusculară, are un rol important în diferenţierea celulară şi în menţinerea structurii normale a celulelor, deci este esenţială  în procesele de reparare, vindecare şi de regenerare celulară.

Tot vitamina A răspunde de tonusul pielii tale, lipsa acestei vitamine fiind vizibilă la exterior prin uscăciune, cojire şi risc sporit de infecţii cutanate. În plus prin uscarea mucoaselor se poate produce si scăderea puterii de protecţie a sistemului imunitar.

Deficit de vitamina D – rahitism (la copii şi tineri) şi osteomalacie (decalcifiere a oaselor, la adulti)

Fără vitamina soarelui sistemul osos devine mai puţin rezistent, iar sistemul imunitar slăbit. Sinteza vitaminei D se produce prin transformarea colesterolului, sub influenţa razelor ultraviolete ale soarelui.

Vitamina D susţine procesul de absorbţie al calciului de către organism, fără vitamina D calciul nu se poate fixa în oase. Deficitul de vitamina D se confundă uşor cu deficitul de calciu-fosfor.

Carenţe de vitamina B8 (biotina) – mătreaţă

Din cauza implicării în metabolismul grăsimilor şi aminoacizilor ce păstrează sănătatea părului şi a pielii, carenţa de vitamina B8 se manifestă prin uscarea pielii, ulceraţii, mâncărimi şi apariţia mătreţii la nivelul scalpului.

În cazul vitaminei B8, deficitul poate fi determinat de tratament cu antibiotic administrat pe termen lung sau de consumul excesiv de ouă  (conţin avidină, un antagonist al biotinei).

Lipsa de acid folic (vitamina B9) – anemie

Organismul produce globule roşii cu ajutorul acidului folic, iar în cazul gravidelor deficitul de acid folic este foarte periculos. Studiile arată că acest deficit determină la nou-născut o greutate mică la naştere, poate conduce la anomalii congenitale şi creşte riscul de boli.
 

Carenţa de vitamina C – oboseală, gingivită, hemoragii, scade rezistenţa la infecţii, reumatisme

Carenţa de vitamina C este cu atât mai riscantă în cazul în care fumezi, te expui poluării, consumi cafea, eşti stresat, vârsta având şi ea un cuvânt important de spus (peste 55 de ani).

Carenţa gravă de vitamina C se poate manifesta şi prin apariţia unor boli cum ar fi scorbut (la rândul ei caracterizată prin oboseală de intensitate mare, pete livide pe piele, gingii moi, sângerări ale tuturor membranelor mucoase), afectarea gravă a gingiilor şi dureri osteoarticulare (artrită reumatoidă, neoplaziile oaselor şi articulaţiilor, guta).

Vitală pentru buna funcţionare a organismului, vitamina C este un sprijin în timpul sarcinii şi pentru dezvoltarea corectă a fătului. Implicată în procesul de formare a colagenului, oaselor, cartilajelor, sistemului nervos al fătului, gingiilor, vitamina C este un antioxidant puternic. Asimilată înainte de naştere, creşte nivelul de fier din organism, esenţial având în vedere că în timpul naşterii femeia pierde o cantitate însemnată de sânge.

Consumul constant de vitamina C întăreşte placenta şi creşte şansa de a naşte un copil sănătos şi puternic.
 

Carenţa de vitamina E – scade fertilitatea, provoacă anemie, tulburări ale sistemului nervos central, tulburări neuromusculare, alterarea retinei

Foarte rară, carenţa de vitamina E apare, în special, în contexte aparte – copil prematur, boala lui Crohn (malabsorbţie digestivă cronică), boli genetice (tulburare a metabolismului lipidelor, de exemplu).

Antioxidant puternic, vitamina E contribuie la echilibrul sistemului vacular şi nervos, membranelor celulare şi oferă protecţie vitaminei A.

Citeşte şi: Vitamine şi suplimente noi pentru sănătatea ta

Sursa: Secom
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
După ASTENIE, o porţie de ENERGIE
După ASTENIE, o porţie de ENERGIE
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”