Cum iti afecteaza zaharul creierul

Deoarece zaharurile reprezinta una dintre sursele primare de energie, un nivel scazut de zahar ne poate face sa ne simtim somnorosi si mai putin alerti si poate ingreuna amintirea anumitor lucruri importante.
  • Publicat:
Cum iti afecteaza zaharul creierul
no title

Deoarece zaharurile reprezinta una dintre sursele primare de energie, un nivel scazut de zahar ne poate face sa ne simtim somnorosi si mai putin alerti si poate ingreuna amintirea anumitor lucruri importante.

Hipo si hiperglicemia
Scaderea zaharului din sange duce la o afectiune numita hipoglicemie. Aceasta se manifesta prin tremur, palpitatii, senzatii de caldura insotite de transpiratie, dilatarea pupilelor si furnicaturi in extremitati.

Aceste simptome constituie raspunsul creierului la lipsa necesarului de zahar din sange.

Hiperglicemia este exact inversul situatiei, adica un exces de zahar in sange. Efectele hiperglicemiei asupra creierului pot include confuzie, depresie, modificari de personalitate si rationament deteriorat.

Hiperglicemia severa poate duce la pierderea temporara a constiintei sau chiar la intrarea in coma.

Consumul zaharului este important pentru a ajuta la reversia hipoglicemiei, in timp ce reducerea aportului de zahar poate ajuta la intarzierea hiperglicemiei.

Neuroglicopenia
Neuroglicopenia este o afectiune in cazul careia creierul nu functioneaza corect, ca urmare a nivelului scazut de zahar din sange sau a hipoglicemiei.

Neuronii nu primesc energia necesara pentru consumul efectiv si astfel, rationamentul persoanelor afectate este precar. Ei pot deveni iritabili si combativi, sau pot manifesta alte modificari majore ale personalitatii.

Una dintre cele mai comune simptome ale unei persoane neuriglicopenice este aspectul acesteia asemanator starii de ebrietate.

Tratamentul neuroglicopeniei este de multe ori asemanator cu cel al hipoglicemiei, dar pacientii trebuie intotdeauna sa solicite asistenta medicala pentru a-si asigura recuperarea completa.

Diabetul
Diabetul este o afectiune legata direct de nivelul de zahar din sange. Diabeticii nu mai pot procesa zaharul in mod normal, ceea ce duce la potentiale simptome serioase, in special de hiperglicemie.

Astfel, diabetul in sine are un efect profund asupra creierului si functiilor acestuia, putand duce la coma sau moarte.

Oricare dintre simptomele de hipo sau hiperglicemie se pot manifesta, motiv pentru care este extrem de importanta monitorizarea zaharului din sange indeaproape pentru asigurarea unui nivel sanatos si pentru adaptarea acestuia in situatii de urgenta.

Citeste si Ce alimente sa eviti daca ai hipoglicemie
                 Food is hot!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”