Combate problemele circulatorii din sezonul rece!

Dacă vă amorţesc mâinile şi picioarele, dacă simţiţi frig în extremităţi aproape tot timpul, dacă apar varice sau dacă membrele inferioare se măresc în volum, mergeţi la medic. Specialistul în chirurgie vasculară poate să vă spună dacă circulaţia periferică este deficitară şi poate crea, în timp, probleme serioase.
  • Publicat:
Combate problemele circulatorii din sezonul rece!

Dacă vă amorţesc mâinile şi picioarele, dacă simţiţi frig în extremităţi aproape tot timpul, dacă apar varice sau dacă membrele inferioare se măresc în volum, mergeţi la medic. Specialistul în chirurgie vasculară poate să vă spună dacă circulaţia periferică este deficitară şi poate crea, în timp, probleme serioase.

Sarea din murături şi carnea în exces determină o compoziţie modificată a sângelui care are repercusiuni asupra întregului organism, inclusiv asupra extremităţilor. În plus, temperaturile scăzute din timpul iernii determină organismul să îşi micşoreze debitul de sânge din zonele periferice şi să se concentreze pe debitul organelor vitale – inima, creierul, rinichii, ficatul. Iar sedentarismul de sezon acţionează direct şi negativ asupra vaselor de sânge situate în periferie şi astfel poate rezulta insuficienţa circulatorie periferică.

Puţină anatomie nu strică!

Transportul sângelui în organism se realizează prin vasele de sânge, artere şi vene. Se asigură astfel aportul de oxigen la nivelul celulelor şi eliminarea dioxidului de carbon de la acest nivel. Viteza de circulaţie a sângelui prin vase este dată de suprafaţa de contact a acestui fluid cu pereţii vaselor, de diametrul vaselor, precum şi de presiunea cu care sângele este pompat de inimă. În apropierea inimii, presiunea sângelui este mare, la fel şi viteza de circulaţie.

Cu cât distanţa faţă de inimă creşte, vasele se îngustează, frecarea cu pereţii vaselor devine mai mare, astfel încât presiunea şi viteza de circulaţie a sângelui scad. Dacă vasele periferice suferă o dilatare sau sunt obstruate (înfundate), sângele stagnează şi astfel apare insuficienţa circulatorie. Dar e nevoie de un specialist să pună acest diagnostic. Din păcate, nu vorbim doar despre vasele de sânge de la nivelul mâinilor sau picioarelor. Insuficienţa periferică afectează şi organe mari şi vitale – creierul, ficatul sau rinichii.

Spre exemplu, ameţeala poate fi un alt simtom al insuficienţei circulatorii periferice. Aşadar, mergeţi la specialist pentru o evaluare. Aceasta trebuie să excludă atât o afecţiune a cordului, cât şi o boală inflamatorie a vaselor de sânge. Simultan, se testează funcţia tiroidei şi se fac analize uzuale de sânge prin care se monitorizează funcţia ficatului şi cea a rinichilor.
 

Rezolvarea? 
 
Magneziul este elementul vital care asigură o bună circulaţie în capilarele din extremităţi. Se găseşte în multe alimente, precum merele, bananele, migdalele sau alunele crude. De asemenea, pâinea integrală vă oferă o cantitate optimă de magneziu.

Circulaţia deficitară se poate combate prin masaje blânde la nivelul membrelor cu substanţe vasotonice, dar şi mergând pe jos măcar 30 de minute pe zi!

Vorbim despre un exerciţiu benefic pentru absolut toate aparatele şi sistemele din organism. Nu uitaţi că fumatul afectează elasticitatea vaselor sanguine. Este un viciu cu impact direct asupra circulaţiei sângelui, aşadar dacă medicul constată o afecţiune periferică, ar fi cazul să cereţi ajutor ca să renunţaţi la ţigări. 

Varicele nu sunt doar o problemă estetică 

Dacă aveţi varice şi vă deranjează aspectul estetic, trebuie să ştiţi că nu doar acesta trebuie să-şi găsească rezolvarea. Varicele reprezintă un alt semn al unei circulaţii deficitare a sângelui. Aşadar, e posibil ca apariţia venelor varicoase să fie indicatorul unor probleme mai grave. De aceea, în cazul varicelor, aveţi nevoie de consultul unei medic de chirurgie vasculară.

Acestea nu se tratează într-un cabinet de cosmetică care are şi lasere pentru vasele de sânge. Principalul simptom al varicelor este senzaţia de greutate şi durere în picioare. Este posibil să mai simţiţi arsuri la nivelul membrelor inferioare, palpitaţii sau durere în muşchi. Nu este exclus nici ca gambele şi zona gleznelor să se umfle. Un alt simptom se referă la mâncărime.

Cele mai multe varice au culoare purpurie sau albastră. Motivul îl reprezintă faptul că acestea sunt de fapt vene care transportă sânge neoxigenat din celulele periferice spre inimă. Venele varicoase pot fi determinate genetic şi apar mai degrabă la femei deoarece acestea suferă transformări hormonale mai des decât bărbaţii, în perioadele menstruale, în sarcină şi la menopauză.

Hormonii feminini contribuie la relaxarea venelor şi la subţierea pereţilor acestora. Şi kilogramele în plus pot determina apariţia venelor varicoase: greutatea excesivă exercită o forţă mare asupra picioarelor, valvele venelor se deteriorează şi astfel se formează mici bălţi de sânge, adică varice, care se extind şi se înmulţesc cu trecerea timpului, dacă nu sunt tratate. De cele mai multe ori, terapia varicelor este chirurgicală.

Cum puteţi combate disconfortul?

Când faceţi duş, alternaţi apa caldă cu cea mai rece. În plus, e vital să aveţi încălţăminte confortabilă. Apelaţi la tocurile ortopedice şi care să nu depăşească 5 centimetri. Se consideră că tocul ortopedic este cel mai prietenos cu piciorul. 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”