Cititorii intreaba, Oana Cuzino raspunde: Medicamente administrate copiilor, Menopauza la 40 de ani

O greseala frecventa a pacientilor o reprezinta schimbarea antibioticului din proprie initiativa, desi teoretic acesta se recomanda pe baza unei antibiograme, deci pe principiul punct ochit, punct lovit.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cititorii intreaba, Oana Cuzino raspunde: Medicamente administrate copiilor, Menopauza la 40 de ani
Cititrii intreaba, Oana Cuzino raspunde!

Problemele cititoarelor revistei „Ce se intampla, Doctore?” nu ne lasa reci. Oana incearca sa gaseasca o solutie pentru fiecare.

Medicamente administrate copiilor

„Locuiesc in Londra si am un baietel in varsta de 1 anisor si de vreo 3 saptamani ma chinui cu el cu o raceala puternica. In primele 2 saptamani mi-au dat nurofen, ibuprofen, paracetamol, dar n-a fost nici o schimbare apoi am inceput cu antibiotic, si la fel nici o schimbare. Doctorul mi-a spus sa continui cu antibiotice, oxacilina suspensie, dar nu i-am mai ascultat si mi-a trimis din Romania ampicilina suspensie si ii dau de 3 zile deja si nici o schimbare. Ii curg nasul si ochii, temperatura, si infectie in ureche. Nu stiu ce sa mai fac, dati-mi un sfat.”

O greseala frecventa a pacientilor o reprezinta schimbarea antibioticului din proprie initiativa, desi teoretic acesta se recomanda pe baza unei antibiograme, deci pe principiul punct ochit, punct lovit. Mergeti de urgenta la un alt medic pediatru si continuati cu tratamentul antiinflamator si antibioticul recomandat de acesta. Pe viitor, sfatul meu este sa completati tratamentul recomandat de medic cu alt gen de masuri complementare „made in Ro”, sau „babesti” cum ar fi aplicarea de caldura in zonele de interes: sare incalzita pe mastoida, pentru prevenire sau ameliorarea otitei, masaj pe corp cu creme imbogatite cu uleiuri volatile pe spate, gat, talpi, umezirea aerului in camera copilului cu umidificator, aromoterapie cu ulei de eucalipt, ceaiuri caldute de tei, multa vitamina C etc. Ii mai puteti da micutului si oscilococcinum, dizolvand pastilutele in putin ceai sau apa. Sanatate!

Sunt gravida! Ce sa fac?

„Am aflat ca sunt insarcinata, dar nu stiu multe lucruri despre ceea ce trebuie sa fac. Eu pana acum imi faceam spalaturi vaginale, iar acum nu stiu daca le mai pot face, daca imi afecteaza cumva sarcina. Sunt in prima luna de sarcina. De cand ar trebui sa merg la doctor?”

Ca femeie insarcinata trebuie sa mergi in primul rand la ginecolog. Apropo, cine ti-a confirmat ca este vorba de o sarcina? Daca ai efectuat doar testul de sarcina, acesta este doar orientativ, trebuie urmat de un prim consult, eventual si o ecografie transvaginala, care sa confirme ca sarcina este localizata la nivelul uterului si ca totul evolueaza normal. Medicul te va sfatui ce analize trebuie sa faci si ce suplimente ar fi necesare, pentru sanatatea ta si a viitorului bebelus. De asemenea, medicul va analiza secretia vaginala, urmarind o eventuala infectie ce ar periclita evolutia sarcinii. Spalaturile intravaginale reprezinta un subiect controversat, multi medici sustinand ca nu este necesar intrucat vaginul prezinta mecanisme proprii de autocuratare. O sarcina usoara iti doresc!

Menopauza la 40 de ani?

„Am 40 de ani, am nascut acum 2 ani si 8 luni, ciclul a fost regulat pana acum 2 luni, la o perioada de 28 de zile. De cand am nascut nu am mai facut nici o analiza gen test Papanicolau. Acum o luna perioada dintre doua cicluri a fost de 17 zile. Luna aceasta a fost de 24 de zile. Poate fi vorba despre inceputul menopauzei?”

Menopauza precoce se poate institui la daca si mama dvs., bunica, sora mai mare au prezentat o astfel de instalare timpurie a menopauzei. In aceasta situatie cel mai important aspect este cresterea riscului pentru boli cardiovasculare si necesitatea imbunatatirii stilului de viata inainte de intrarea in menopauza, adica inainte ca nivelul estrogenilor sa scada. In acest sens e necesar controlul periodic al tensiunii arteriale si al colesterolului.

Citeste si: Nu confundati cistita cu vaginita!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”