Celulele stem, pasaportul biologic pentru viitor

In Romania, celulele stem se recolteaza din 2006. In lume, recoltarea a inceput acum mai bine de 20 de ani. Cele mai vechi celule crio­ge­nate au deja 25 de ani. Pro­ce­dura nu este dureroasa nici pentru mama, nici pentru copil.
  • Publicat:
Celulele stem, pasaportul biologic pentru viitor
Celulele stem, pasaportul biologic pentru viitor

Poate medicina sa ma ajute, in cazul in care as avea nevoie de celule stem? Unde se afla cele mai valoroase celule stem si de ce cordonul ombilical este sursa cea mai potrivita pentru un astfel de material biologic? Iata mai jos cateva raspunsuri utile, daca in curand vreti sa deveniti parinti.

In Romania, celulele stem se recolteaza din 2006. In lume, recoltarea a inceput acum mai bine de 20 de ani. Cele mai vechi celule crio­ge­nate au deja 25 de ani. Pro­ce­dura nu este dureroasa nici pentru mama, nici pentru copil, iar cordonul ombilical este considerat un deseu biologic.

Din fericire, acum poate fi utilizat la maximum. Iata cateva cazuri rezolvate in mod fericit cu ajutorul celu­lelor scoase din cordonul ombilical, imediat dupa nas­tere. In 2003, o fetita de 8 ani a fost diagnosticata cu neuroblastom. Acesta este un cancer rar, dar intalnit frec­vent in randul copiilor. In 2007, dupa ce tratamentele de chimioterapie nu au avut efecte semnificative, fetitei i s-a facut transplant cu celule stem de la sora ei.

La 12 luni de la transplantul cu celule stem, fetita si-a revenit. In 2005, o alta fetita a fost diag­nosticata cu leucemie limfo­blastica acuta (cea mai frec­venta forma de leucemie la copii). Micuta de 5 ani a ur­mat tratamente chimioter­apeutice repetate, dar boala revenea. In 2008, fetitei i s-a efectuat un transplant me­dular cu celule stem de la sora sa. Dupa 17 luni de la transplantul cu celule stem, fetita a avut o evolutie nor­mala.

Anul trecut, in sep­tem­brie, o alta fetita de doar 22 de luni a beneficiat de un transplant cu celule stem dupa ce primise diagnosticul de leucemie. Fratele ei i-a furnizat pretiosul material biologic. Primele celule noi sanatoase au fost detectate in corpul ei la 2 saptamani dupa interventie! Acestea sunt cazuri grave rezolvate cu succes in lume cu ajutorul celulelor stem.

Unde se gasesc aceste celule?

Celulele stem sunt celulele initiale ale organismului uman, care se pot transforma in absolut orice fel de celula normala din interiorul unui aparat sau a unui sistem al organismului. La adult, se gasesc in maduva osoasa si sunt studii care spun ca o sursa inca neexploatata de celule stem se afla inclusiv in grasime.

Din pacate, celulele stem de la adult se folosesc rar si greu. Spre exemplu, recoltarea celulelor aflate in maduva osoasa presupune un proces dureros, cu risc crescut pentru pacient. Si in dintisorii de lapte frontali exista o sursa de celule stem, dar si aceasta inca are o utilizare redusa.
 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Scapa de Candida mancand sanatos!
Scapa de Candida mancand sanatos!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”