Ce trebuie sa stiti despre dintii sensibili

Dintii sensibili sau hipersensibilitatea dentinara reprezinta o afectiune orala relativ frecventa. Ea se manifesta printr-o durere scurta si ascutita, atunci cand consumam alimente sau bauturi reci, calde, dulci sau acide. Igiena orala riguroasa este o co
  • Publicat:
Ce trebuie sa stiti despre dintii sensibili
Ce trebuie sa stiti despre dintii sensibili

O cauza mai putin cunoscuta a hipersensibilitatii dentinare este reprezentata de interventiile chirurgicale la nivelul cavitatii orale. Aceste proceduri se adreseaza in special pacientilor cu probleme severe ale tesuturilor de sustinere ale dintelui (parodontopatii) si constau, in general, in indepartarea tesuturilor inflamate, precum si a depozitelor de tartru si placa bacteriana de pe suprafetele radacinilor dentare raspunzatoare de producerea inflamatiei. Un alt tip de procedura chirurgicala – gingivectomia in scop protetic – poate precede tratamentul prin coroane de invelis (lucrari protetice), la dintii care sunt scurti, si in cazul carora in urma interventiei se repozitioneaza nivelul gingiei pentru a alungi zona ce urmeaza a fi acoperita de coroana.  

Cum apare durerea?
In urma acestor interventii, o anumita portiune din radacina dintelui ramane descoperita (pentru o perioada variabila de timp – zile, saptamani) si tesutul dentar, care in mod normal este acoperit de gingie (dentina), este expus mediului cavitatii bucale. Dentina contine o multitudine de canalicule microscopice, in care se gaseste un fluid, ce inconjoara terminatii nervoase conectate cu pulpa dintelui (tesutul moale din interiorul dintelui, care ii asigurã vitalitatea). Stimulii reci, calzi, dulci sau acizi cauzeaza miscari ale fluidului din canaliculele dentinei, ce stimuleaza terminatiile nervoase, provocând durerea.
 
Produse de igiena orala indispensabile
Hipersensibilitatea dentinara care apare in urma interventiilor de chirurgie orala se instaleaza in general in primele zile de la interventie si poate persista o perioada lunga de timp, necesitand frecvent tratament. Aproximativ o patrime din populatie se confrunta cu acest tip de afectiune orala. Cele mai accesibile metode in acest sens, sunt produsele de igiena orala special destinate hipersensibilitatii (pasta de dinti, apa de gura), care pot fi folosite cu succes la domiciliu, de cel putin de doua ori pe zi. Produsele care contin, pe langa ingredientele anti-hipersensibilitate, si componente anti-bacteriene, pot contribui la echilibrarea ecosistemului oral, imbunatatind astfel conditiile de vindecare. Se recomanda, de asemenea, utilizarea unei periute de dinti cu peri foarte moi, atat pentru ameliorarea hipersensibilitatii dentare, cat si pentru a proteja tesuturile moi vulnerabile in urma interventiei.

Text: Dr. Serban Alexandru Marius, Medic stomatologie generala , Competenta implantologie    
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Hepatita - cauze, semne si tratamente
Hepatita - cauze, semne si tratamente
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”