Ce trebuie sa stii despre deficienta de sodiu

Nivelul adecvat de sodiu este necesar pentru mentinerea acestui delicat echilibru si pentru a ne asigura de faptul ca organismul nostru este bine hidratat in timpul activitatilor fizice.
  • Publicat:
Ce trebuie sa stii despre deficienta de sodiu
Ce trebuie sa stii despre deficienta de sodiu

Un electrolit important pentru sanatatea celulelor, sodiul joaca un rol cheie in hidratarea corpului nostru. Actiunea sodiului este aceea de a aduce apa in celule, in timp ce potasiul indeparteaza excesul acesteia. Acest echilibru ajuta la prevenirea deshidratarii si promoveaza sanatatea celulelor.

Sodiul este important in special in timpul activitatilor fizice, deoarece acest electrolit se pierde prin transpiratie. Nivelul adecvat de sodiu este necesar pentru mentinerea acestui delicat echilibru si pentru a ne asigura de faptul ca organismul nostru este bine hidratat in timpul activitatilor fizice.

Deficienta poate fi grava
Cantitatea minima impusa de sodiu pentru o functionare sanatoasa a celulelor este de 500mg pe zi. Cei mai multi oameni au un aport mult mai mare din cauza consumului regulat de alimente prelucrate.

Persoanele care se ingrijesc in mod special de sanatatea lor sau cele foarte active fizic consuma insa mai putin.

Cei cu o dieta compusa in principal din multe alimente proaspete si cantitati mari de apa, e posibil, de asemenea, sa consume mai putin sodiu. Cand acest lucru este combinat cu activitati fizice intense si prelungite, ce determina pierderea electrolitilor prin transpiratie, poate aparea deficienta. Deficienta de sodiu se mai numeste si hiponatremie.

Simptomele initiale sunt oboseala si confuzia, dar poate duce apoi la conditii mai grave de apoplexie sau chiar coma si moarte.

Sodiul are o reputatie proasta

In timp ce aportul de sodiu este necesar, el este adesea asociat cu afectiuni precum hipertensiunea arteriala. Si asta pentru ca majoritatea oamenilor consuma prea mult sodiu din alimentele prelucrate sau din sarea de masa.

Prin urmare, doza recomandata este de mai putin de 230 mg pe zi pentru adulti. Aceasta echivaleaza cu aproximativ o lingura de sare de masa. Cantitatea minima de sodiu necesara este foarte rar discutata.

Dar, daca esti atleta, participi regulat la activitati fizice intense sau ai o dieta axata pe alimente naturale, proaspete, este important sa tii cont de aportul de sodiu.

Surse sanatoase de sodiu
Sodiul, dupa cum am mai spus, este prezent din abundenta in alimentele prelucrate. Multre dintre acestea sunt, de asemenea, pline si de grasimi saturate sau trans, zahar si conservanti.

In timp ce acesti aditivi pot dauna sanatatii tale, este posibil sa gasesti cateva alimente procesate care adauga sodiu dietei tale fara sa-ti zadarniceasca eforturile de a-ti mentine sanatatea.

Alunele sarate furnizeaza, pe langa sodiu, grasimi sanatoase, proteine si fibre. Alimentele ce se gasesc de obicei in borcane pot oferi sodiu, avand in acelasi timp un numar redus de calorii.

Acestea includ muraturile, maslinele, sosurile pentru salate. Biscuitii din grau integral usor sarati furnizeaza sodiu si fibre.

Sodiul si bauturile sportive

Bauturile sportive sunt facute special pentru a combate problema deficitului de sodiu prin activitatile fizice. Daca dieta ta contine un aport adecvat de sodiu, apa este suficienta pentru activitatile fizice ce dureaza o ora sau mai putin.

Dar, din moment ce activitatile pe care le practici depasesc aceasta perioada de timp sau participi la activitati foarte solicitante, o bautura sportiva iti poate furniza necesarul de electroliti pentru a mentine hidratarea si functionarea celulelor si reduce riscurile deficientei de sodiu.

Citeste si Cum combati anemia?
                 Health news

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Totul despre E-uri
Totul despre E-uri
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”