Dureri de spate: cauze

Durerile de spate sunt fenomene frecvente in randul celor care stau mult la birou. Ins adurerile de spate pot fi consecinta unor afectiuni.
  • Publicat:
Dureri de spate: cauze
Ce e de facut cu durerile de spate?

Spatele este zona principala ce sustine corpul uman. Structura lui puternica poarta greutatea intregului organism si este responsabila pentru aproape fiecare miscare pe care o facem. Iar asta creeaza o predispozitie pentru tot felul de vatamari si dureri. Se estimeaza ca patru din cinci adulti sufera de dureri de spate macar o data in timpul vietii.

Dureri de spate: de ce apar?

Motivele aparitiei durerilor de spate sunt numeroase. Specialistii au indentificat cazaturile, postura incorecta sau chiar osteoporoza ca unele dintre cauzele principale. Iar aceste probleme pot duce la hernii de disc, sciatica, stenoza spinala si spondiloza.

Hernia de disc

Apare cand discurile coloanei vertebrale se deterioreaza in urma accidentelor sau a imbatranirii, ies in exterior ori se rup.

Sciatica

Este cauzata, in general, de o compresie exercitata asupra radacinilor nervoase lombare (L5 si S1), de cele mai multe ori de o hernie discala (proeminarea unui disc intervertebral in afara limitelor sale normale), mai rar din cauza unei compresii osoase – legata de o artroza, de o fractura a micului bazin, de o luxatie a soldului sau de o ingustare a canalului rahidian lombar, tumorala sau de natura inflamatorie.

Stenoza spinala

Este un rezultat al artritei. Canalul spinal se ingusteaza si poate comprima radacinile nervilor in locul unde parasesc maduva spinarii sau poate irita chiar maduva spinarii.
 

Spondiloza
Este o forma de reumatism degenerativ produsa de uzura discurilor intervertebrale, insotita de reactii de reparare (osteofite, ciocuri).

Exercitiile fizice, de mare ajutor
Vestea buna este ca exercitiile pentru spate ajuta cei mai multi pacienti. De fapt, cei care sufera de dureri de spate cronice sunt nevoiti sa faca si exercitii regulate de intindere si aplecare. Ele sunt bune si pentru prevenirea si impiedicarea reaparitiei durerilor de spate.

Unele dintre cele mai bune exercitii recomandate pentru durerile de spate sunt cele de tip yoga. Pentru a fi sigura ca le executi corect, ar trebuie sa consulti un fizioterapeut specializat.

In principal, yoga te ajuta sa cresti forta osoasa si musculara. Pozitiile yoga trebuie mentinute cateva secunde pentru a permite substantelor nutritive sa actioneze asupra zonei afectate.
 
Incearca si tratamentele non-invazive
Pentru rezultate cat mai bune, exercitiile fizice trebuie insotite si de alte terapii cum sunt masajul, tratamentele la cald, la rece, untrasunetele, electrostimularea si alte astfel de tehnici. 

Daca in ciuda exercitiilor si tratamentelor non-invazive durerile de spate nu dispar, ar fi bine sa consulti un doctor pentru a evalua posibilitatea unei interventii chirurgicale.
 

Renunta la tocurile inalte
O ingrijire minima poate ajuta la prevenirea durerilor de spate. Consumul unei cantitati suficiente de calciu si o nutritie bazata pe proteine pot fi de ajutor. Pe langa acestea, asigura-te ca porti pantofi cu tocuri nu foarte inalte!
 
Ai grija la postura

De asemenea, este important sa iti corectezi de fiecare data postura si sa inveti metodele corecte de ridicare si de aplecare. Ridicarea unor greutati mari sau metodele incorecte de a executa aceste miscari pot provoca aparitia unor junghiuri dureroase neasteptate in zona spatelui.

Probleme mai serioase

Durerea cronica de spate poate fi si un indicator al unor probleme mai mari. Uneori exista riscul sa apara din cauza unei infectii la nivelul coloanei vertebrale, a unor probleme neurologice care pot duce la imobilitate.

O durere severa recurenta, ce nu raspunde la tratament, poate ascunde o tumoare sau chiar cancer.

Durerile de spate dispun de o gama larga de tratamente. Un diagnostic corect si solutiile specifice te vor scapa de ele.

Tu cum ai scapat de durerile de spate?

Citeste si Dureri de spate? Lasa scaunul sa te maseze!
                  Mersul pe jos iti distruge picioarele?

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Pentru un sistem imunitar puternic
Pentru un sistem imunitar puternic
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”