Cand glanda suprarenala oboseste: cauze, simptome si tratament

Functionarea ineficienta a glandelor suprarenale poate duce la oboseala lor.
  • Publicat:
Cand glanda suprarenala oboseste: cauze, simptome si tratament
Cand glanda suprarenala oboseste: cauze, simptome si tratament

Alte semne ale oboselii glandelor suprarenale sunt diferite alergii alimentare, palpitatii, scaderea capacitatii de a gestiona stresul, lipsa de energie, scaderea temperaturii corpului, hipoglicemia, piele uscata si subtire, caderea inexplicabila a parului, nervozitatea si dispepsiea (tulburare a procesului de digestie manifestata prin dureri, balonari etc.).

Cum te tratezi?

Tratamentul pentru oboseala glandelor suprarenale include un regim alimentar adecvat si modificari ale stilului de viata. Dieta ar trebui sa contina o cantitate suficienta de proteine si carbohidrati complecsi.

Sunt de evitat fast-food-urile, cafeaua, sucurile carbogazoase si mancarea procesata, tigarile si alcoolul. Ai nevoie sa faci cateva exercitii cum ar fi cele de yoga, respiratie profunda, plimbari pe jos sau meditatie.

Suplimentele nutritionale sunt importante pentru hranirea si consolidarea glandelor suprarenale. Aceasta te ajuta la restabilirea functionarii sanatoase a lor.

Utilizarea extractelor de cortizol suprarenal, vitamina B complexa, inlocuitoare de cortizol, Cordiceps (supliment nutritiv natural), DHEA (antidotul stresului si hormonul intineririi), L-Theanine (aminoacizi), Licorice (suplimente nutritionale), acid pantotenic, Pregnenolone (supliment alimentar) etc. sunt utile in tratarea oboselii suprarenale.

Cel mai bun mod de a-ti testa sanatatea glandei suprarenale este sa-ti masori nivelurile cortizolului si al DHEA printr-un test de sange.

Citeste si Pune-ti metabolismul la treaba
                  Ceremonia ceaiului verde de China
 

Simptome ale oboselii glandelor suprarenale

– somn nerevigorant;

oboseala si epuizare excesiva;

– pofta pentru alimente dulci sau sarate;

– senzatia ca esti depasita sau nu poti face fata stresului;

– rezistenta scazuta, recuperare lenta in urma exercitiilor;

– functii imune scazute;

– dificultate in concentrare;

digestie slaba;

– sindrom premenstrual accentuat sau dificultati dezvoltate in timpul menopauzei;

– sensibilitate extrema la frig;

– tensiune arteriala constant mica;

– tendinta de a castiga in greutate si incapacitatea de a slabi;

– tendinta de a tremura cand te afli sub presiune;

– frecventa ridicata de a face gripa sau alte boli respiratorii;

– reducerea poftei de sex;

– te simti mai bine brusc dupa masa, dar pentru o perioada scurta;

– durere in partea superioara a spatelui (zona cervicala) fara motive aparente;

– te simti mai bine cand esti eliberata de stres, spre exemplu atunci cand te afli in vacanta.

Te simti foarte obosita, nu mai ai chef de nimic, nu mai poti face fata stresului? Somnul pare ca nu mai are nici un efect si nu stii ce e cu tine? S-au putea sa fie din cauza glandei suprarenale. Disfunctiile acesteia te-au dat peste cap. Citeste mai departe ca sa afli ce e de facut.

Ce este glanda suprarenala?

Suprarenalele sunt glande endocrine mici, triunghiulare, situate in partea de sus a rinichilor. Acestea regularizeaza raspunsul corpului la stres prin sinteza catecolaminelor si a corticosteroizilor, inclusiv a adrenalinei si cortizolului. Functionarea ineficienta a glandelor suprarenale poate duce la oboseala lor.

Din cauza disfunctiei acestor glande, nivelul cortizolului din corp scade. Iar acesta este necesar pentru a lupta contra stresului si infectiilor. Insuficienta suprarenala poate da nastere la o serie de probleme de sanatate. Ele pot perturba metabolizarea zaharului din sange, ducand la oboseala si slabiciune.

Cauzele oboselii suprarenalelor

Una dintre cele mai frecvente cauze si adesea trecuta cu vederea este oboseala sau infectia severa care da nastere la o reactie inflamatorie. Stresul, pe de alta parte, este cea mai comuna cauza a problemele glandelor suprarenale. Stresul excesiv este cauzat uneori de o activitate zilnica intensa, schimbarea job-ului, decesul cuiva drag, probleme din cuplu si/sau alte boli fizice.

Alti factori ce contribuie la stresul glandelor suprarenale sunt sentimentele de frica, furie, vina, depresie, anxietate, exercitiile excesive, fortari fizice sau mentale, lipsa de somn, traumele, operatiile chirurgicale, expunerea la substante toxice, durerea cronica, infectia cronica, digestia proasta, bolile cronice, nivelul scazut al zaharului din sange si deficientele nutritionale.

Etapele oboselii glandelor suprarenale

In prima etapa, ca raspuns la cresterea nivelului de stres, este secretat un nivel mai mare de adrenalina. Cortexul suprarenal este stimulat sa produca cortizol sau alti hormoni in exces.

Cea de-a doua etapa, cunoscuta ca stadiul de adaptare sau rezistenta incepe cand exista deja un stres continuu. Atunci, nivelul excesiv de hormoni ai glandei suprarenale este sustinut. Ei sunt secretati pentru a creste nivelurile de zahar din sange si tensiunea arteriala. Corticosteroizii sunt produsi de cortexul suprarenal pentru a dezvolta reactia de rezistenta.

Cea de-a treia etapa este cunoscuta sub denumirea de epuizare. In aceasta etapa, capacitatea organismului de a face fata la stres este epuizat. Hormonii suprarenali scad de la nivelul excesiv la unul extrem de scazut. Atunci apare epuizarea suprarenala. Ceea ce inseamna: toleranta scazuta la stres, epuizarea progresiva a fizicului si psihicului, diferite boli si apoi colaps total.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”