Cancerul de col uterin, o boala frecventa

Cazurile de cancer de col uterin sunt frecvente si ingrijoratoare. In Romania, in fiecare zi sunt diagnosticate 9 femei iar 6 mor si suntem primii in Europa.
  • Publicat:
Cancerul de col uterin, o boala frecventa
Cancerul de col uterin, o boala frecventa

Cazurile de cancer de col uterin sunt frecvente si ingrijoratoare. In Romania, in fiecare zi sunt diagnosticate 9 femei iar 6 mor si suntem primii in Europa, atat ca incidenta cat si ca mortalitate. Din pacate, aceste cifre se datoreaza in primul rand faptului ca femeile din Romania cunosc foarte putin despre cauzele care provoaca acest tip de cancer si despre mijloacele de preventie.

Cateva statistici cu privire la cancerul de col uterin (arhiva Ministerului Sanatatii)

– HPV este prezent in 99,7% din cazurile de cancer de col uterin care omoara zilnic sase romance.

– Potrivit datelor publicate de Ministerul Sanatatii, peste 3.000 de romance sunt nou diagnosticate in fiecare an cu cancer de col uterin, flagel ce reprezinta in Romania prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani.

– Romania depaseste rata mortalitatii cauzate de virusul HPV din statele comunitare de 6,3 ori. Batem din nou un record trist si sunt primii in clasament si la acest capitol.

Care este cauza cancerului de col uterin, cum se transmite HPV si cum poate fi tratat

– Infectia genitala cu HPV este cauza a peste 99% din totalul cazurilor de cancer de col uterin. Cele mai agresive tipuri de HPV, 16 si 18, sunt res­pon­sabile pentru aparitia cancerului de col uterin in 8 cazuri din 10. HPV se trans­mite direct, prin simplu con­tact cutanat, in timpul tu­tu­ror tipurilor de acti­vitate sexuala, dar nu numai ast­fel.

O femeie este expusa riscului de cancer de col uterin, chiar daca nu are activitate sexuala. Cele mai multe infectii genitale cu virus HPV nu se manifesta prin niciun simptom, asa ca o persoana nu poate sti daca este sau nu infectata, daca nu consulta un medic.

Testele citologice Babes-Papanicolaou sunt singurele care detecteaza celulele anormale ale colului uterin. Cancerul de col uterin poate fi tratat atunci cand este depistat in stadii cat mai usoare, dar de multe ori interventia chirur­gica­la este radicala iar femeia res­pectiva, chiar daca isi salvea­za viata, va suporta o trauma psihica uriasa.

Cancerul de col uterin poate fi si prevenit, conditia principala fiind sa cunosti cauzele care il deter­mina si sa stii cum sa actionezi. In acest moment, oamenii de stiinta afirma ca exista un vac­cin care poate preveni infectia cu cele doua tulpini HPV inalt oncogene 16-18 care deter­mina peste 70% din cazurile de cancer de col uterin.

Vaccinarea anti-hpv
Beneficii si riscuri ale vaccinarii anti-HPV

Vaccinurile HPV nu contin material infectios, prin urmare ele nu pot produce infectia si nici nu pot duce la aparitia ulterioara a cancerului de col uterin. De asemenea, este important de subliniat ca nu determina inceperea precoce a vietii sexuale si nu produc sterilitate.

Eficienta vaccinului este foarte buna, pâna în prezent nu s-a inregistrat necesitatea administrarii unei noi doze. Studiile actuale dovedesc o durata a protectiei de peste 7 ani. Este foarte probabil ca imunitatea sa fie indelungata, ipoteza sustinuta pe baza unor studii. De ce este bine sa imi vaccinez fiica impotriva infectiei cu HPV daca nu a inceput viata sexuala?

Este dificil sa va ganditi ca fiica dumneavoastra ar putea intra în contact cu HPV, mai ales daca nu a inceput viata sexu­a­la. Dar, ca si alte vac­ci­nuri pe care fiica dum­nea­voastra le-a facut, vaccinarea anti-HPV are rolul de a pre­ve­ni afec­ti­u­nile respective.

Aceasta in­seam­na ca vaccinul impotriva cancerului de col uterin isi face efectul cel mai bine inainte de a lua contact cu tulpinile on­cogene 16 si 18 de HPV.

Este important sa va ajutati fiica sa se protejeze inca de acum, inainte de a fi expusa la posibilitatea infectarii cu HPV.

Afla mai multe contactand: Centrul National de Informare pentru prevenirea cancerului de col uterin la numarul gratuit TELVERDE:08008-00008

Sau accesand site-ul: www.informa­rehpv.ro

Citeste si Rana pe col

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Fierea si tensiunea arteriala
Fierea si tensiunea arteriala
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân