Atentie, lumina e cancerigena!

Nu oricare, ci doar cea artificiala, care invioreaza strazile pe timpul noptii, ne atentioneaza oamenii de stiinta de la Universitatea Haifa, Israel.
  • Publicat:
Atentie, lumina e cancerigena!
Atentie, lumina e cancerigena!

Nu oricare, ci doar cea artificiala, care invioreaza strazile pe timpul noptii, ne atentioneaza oamenii de stiinta de la Universitatea Haifa, Israel.

Acestia au demarat un studiu global si au ajuns la concluzia ca incidenta cancerului de prostata este mai mare in zonele in care iluminatul stradal este extrem de dezvoltat.

Descoperirea completeaza un studiu anterior coordonat de aceeasi autori, potrivit caruia, expunerea la lumina artificiala pe timpul noptii creste si riscul de cancer mamar. Mai ai nevoie de becul aprins?

Electricitatea, la pachet cu leucemia

Persoanele care locuiesc in preajma unor stalpi de inalta tensiune ar trebui sa-si verifice mai des sanatatea. Potrivit unui studiu european ajuns pe masa Comisiei Europene, campurile electro-magnetice produse de aceste cabluri pot duce la aparitia leucemiei.

Iar cei mai expusi se pare ca sunt copiii. Speriati de aceste constatari, europarlamentarii au decis sa modifice limita legala pana la care se pot construi locuinte langa liniile de inalta tensiune.

Studiul cu pricina s-a focalizat pe casele aflate la o distanta de 50-100 m fata de campurile electro-magnetice. In Romania, legea permite insa construirea la o distanta de 30 m.

Ramanem sau nu fara Luna?

Plimbarile sub clar de luna ar putea deveni amintire daca se dovedeste ca astronomii elvetieni au dreptate cand sustin ca Luna va disparea de pe cer. Acestia au observat ca astrul se micsoreaza treptat in diametru, urmand ca in cateva sute de ani sa se faca nevazut.

Nu este adevarat!, sustin colegii romani, care, dupa ce au masurat-o in lung si in lat, au inaintat alta ipoteza: Luna nu se micsoreaza, ci se indeparteaza treptat de Terra.

In plus, mai sustin specialistii romani, daca Luna ar disparea, efectele ar fi devastatoare si s-ar face imediat simtite: valuri tsunami, topirea accelerata a ghetarilor si cresterea nivelului oceanului planetar.

Nici o graba asadar, Luna va straluci si maine seara pe aleile din parcuri!
 

Citeste si Soarele vs Pamant. Atentie! Arde!
                  Pledoarie pentru sanatatea planetei

Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”